Foto: Alice Marie Jektevik

Foto: Alice Marie Jektevik

33 Markedsføring for frilansere med Pernille Tårnes

Som kreativt utøvende er gjerne yrkesvalget også en livsstil. Du er både privatperson og vare. Hvordan balanserer man dette når man skal markedsføre seg selv? Hvorfor bør man være på Instagram? Hvilket innhold blir lagt merke til? Og hvilke verktøy kan man bruke for å gjøre seg synlig? Ukens gjest, Pernille Tårnes, er den ene halvparten av KVASS Kommunikasjon. Hun forteller om hvorfor vi liker å se smilende mennesker og solnedganger, hvorfor det er viktig å formidle historier og vise hva du driver med, og oppfordrer alle til å “komme over kneika”.

Denne episoden ble tatt opp under et live-arrangement i regi av SKUDA, Skuespiller- og danseralliansen.  

Intervjuet av Christina Skreiberg


 Foto: Emma Sukalic

Foto: Emma Sukalic

32 Å velge roen med smykkekunstner Camilla Prytz

Kunstner Camilla Prytz (46) har laget smykker som er blitt båret av kjendiser, kongelige og Hollywood-stjerner. I 2011 bestemte hun seg for å flytte fra hjembyen Oslo, til sørlandsbyen Kristiansand. Christina tok turen til hennes atelier som ligger et steinkast fra havet, for å snakke om det å kaste seg ut i noe helt nytt, om arven etter emaljekunstner Grete Prytz Kittelsen, om ro, isolasjon og tid til arbeidet, om inspirasjon og reiser og om hvor viktig det er å ta opp telefonen og spørre folk om hjelp eller ny kunnskap!

Intervjuet av Christina Skreiberg


 Foto: Ina Hoff Damli

Foto: Ina Hoff Damli

31 Hva er en virtuell assistent med Haleh Ashraf

Haleh Ashraf (35) jobber som virtuell assistent, og påtar seg administrasjonsoppgaver for andre frilansere og små bedrifter. Hun stortrives altså med å gjøre de oppgavene mange av oss skyr mest. Å benytte seg av Haleh sine tjenester er litt som å ha en personlig assistent, bare på frilansbasis. Christina har snakket med henne om hvordan det funker, hva man kan sette bort til henne og hvorfor hun liker å gjøre andres admin-oppgaver.


Intervjuet av Christina SkreibergOle_Ramsdal.jpg

30 AS vs ENK med regnskapsfører Ole Ramsdal

Hva er forskjellen mellom enkeltpersonforetak og aksjeselskap? Hva er ulempene og fordelene?, og når bør man velge hva? For å få litt mer klarhet i disse spørsmålene så har vi invitert regnskapsfører Ole Ramsdal fra regnskapsfirmaet System Regnskap AS for å slå av en prat.

Dette er en live innspilling fra Kulturhuset som en del av kontordagen for musikere, artister og låtskrivere som arrangeres av NOPA, MFO, GramArt, By:larm og MØST.


 Foto: Gerhardsen&Karlsen

Foto: Gerhardsen&Karlsen

29 Lekenhet med kunstner Ståle Gerhardsen

Ståle Gerhardsen (38) lager kunst på alle måtene som han synes det er logisk å lage kunst på. Gatekunst, utsmykning, skulpturer, malerier, illustrasjoner, smykker, klær, installasjoner. Ståle er opptatt av inkludering, humor og lek, for det er noe han føler verden trenger mer og mer av.  
Christina tok turen til Trondheim for å snakke med ham om å si opp jobben til fordel for kunst og moro, om synergieffektene av å drive med mye forskjellig, om å gjøre seg selv synlig, om crowdfunding og selvpublisering, og ikke minst om Ståles ønske om å få folk til å smile.

Takk til produksjonsselskapet Munch Studios i Trondheim for at vi fikk bruke både studio og utstyr hos dere, slik at vi fikk laget denne episoden!

www.staalegerhardsen.com
Intervjuet av Christina Skreiberg


 Foto: Katharina Barbosa Blad

Foto: Katharina Barbosa Blad

28 Film og feminisme med produsent Nina Barbosa Blad

Filmprodusent Nina Barbosa Blad er vinner av Amandaprisen for beste kortfilm 2017. Hun er utdannet produsent fra Den norske Filmskolen 2011-2014 og fra Escuela Superior de Comunicación CEV i Madrid. Nina driver produksjonsselskapet Barbosa film sammen med et knippe kule damer, deriblant sin søster. Deres ambisjon er å produsere kunstneriske og relevante filmer og serier, med fokus på å fremheve kvinner. Nina er også andrekandidat i partiet Feministisk initiativ og hun har lenge jobbet med å synliggjøre og endre den skjeve kjønnsbalansen i filmbransjen.

Hvordan er det er å frilanse innenfor filmbransjen? Hvordan jobber hun frem en film? Hva er Ninas tanker rundt maktbalansen og den skjeve kjønnsbalansen? Hvordan er det å ha bygget opp sitt eget filmselskap, og ikke minst, å jobbe med sin egen søster?


Intervjuet av Hanna von Bergen


Lene_Hodge.jpg

27 ABC til frilansing med Lene Hodge og Christina

I denne episoden blir Christina Skreiberg intervjuet av intraprenør Lene Hodge, hvor Lene spør; hva bør jeg vite før jeg kaster meg ut i en tilværelse som frilanser? Vi snakker om å ha bufferkonto, kontorfellesskap, omgi seg med folk som heier, om å bli kjent med bransjen du skal inn i og at det er nok til alle. Denne episoden er kanskje aller mest relevant for deg som er fersk som frilanser, eller vil kaste deg ut i det.

Episoden ble spilt inn for ett år siden (!), hjemme hos Christina. Det var før vi hadde studio på Spaces, og før vi hadde kjøpt oss det utstyret vi har i dag. Derfor er ikke lyden prima. Sorry! Men den duger, altså! Lene Hodge frilanset ikke lenge, for hun fant ut at hun trives best som intraprenør; en som driver med nyskaping innenfor en etablert virksomhet. Lene har jobbet i miljøbevegelsen i flere år, har jobbet i den fantastisk fine butikken Studio Bazar i Oslo, hun har vært forretningsutvikler i start-up’en Repairable og har nylig begynt i jobb i Norges vassdrags og energidirektorat.

Christina Skreiberg intervjues av Lene Hodge.  


 Foto: Øystein Grutle Haara

Foto: Øystein Grutle Haara

26 Ubrukelighetens tilstand med danser Sulekha Ali Omar

Sulekha Ali Omar har jobbet som frilans danser i over 10 år. Sulekha er utdannet fra ballettlinjen på Kunsthøgskolen i Oslo. Siden har hun jobbet som samtidsdanser og skuespiller, og trives med et personlig danseuttrykk. Sulekha er 37 år, hun bor i Oslo, vokste opp i Harstad, før det Kenya, og har somalisk bakgrunn.

Christina har tatt en prat med henne om å gi seg 100 prosent hen til dansen og forsvinne inn i oppgaven, om stereotypier, twerking og om mangfold skrevet i panna og ikke minst om å føle seg ubrukelig.

Intervjuet av Christina Skreiberg Foto: CF-Wesenberg/ kolonihaven.no

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

25 Pensjonsprat med pensjonsøkonom Knut Dyre Haug

Som frilanser er jeg nysgjerrig på hvordan pensjon fungerer for oss “utenfor” den faste ansettelsen. For hva skjer når du blir gammel? Hva kan du forvente deg å rutte med når du er pensjonert frilanser? Hvordan bør du spare, og hva er egentlig minstepensjon på?

For å hjelpe oss svare på disse spørsmålene har vi invitert Knut Dyre Haug. Han er pensjonsøkonom i Storebrand og benyttes mye av bedrifter, privatpersoner og media som rådgiver og ekspert i pensjonsspørsmål. Han har som mål å bringe kunnskap og interesse om pensjon frem og ut på en forståelig måte. Knut kaller seg selv #pensjonsknut på sosiale medier og har faktisk sin egen podkast om pensjon.

Liveopptak fra Spaces. I samarbeid med MØST, Samspill musikk og Spaces

Intervjuet av Hanna von Bergen


 Foto: Agnete Brun

Foto: Agnete Brun

24 Grensesetting og nervøsitet med kommunikasjonstrener Marianne Mørk Larsen

Hvordan setter du grenser for deg selv, uten å virke “vanskelig” eller “sutrete”? Hvordan kan du bygge egen selvfølelse? Hva skjer i kroppen når du blir nervøs? Og hvordan håndtere det? Christina snakker med skuespiller, kurs- og foredragsholder Marianne Mørk Larsen, som har besøkt oss en gang før, i episode 10 (lytt gjerne til den først om du ikke har hørt den). I denne episoden fortsetter Marianne og lire av seg gode råd!

I 20 år har Marianne holdt kurs og foredrag om akkurat slike ting! God lytt!

www.mmlarsen.no

Intervjuet av Christina Skreiberg.


Christian_Udjus.jpg

23 Livet i skogen med møbeldesigner Christian Udjus

For 2,5 år siden flyttet Christian (37) og hans samboer til et laftet energibesparende hus midt i skogen i Hovin, Telemark og har siden fått lille Odin som nå er 14 mnd gammel. Christian sa opp jobben sin i Oslo og satset fullt på å bygge opp sitt nystartede møbelfirma for ca 1 år siden. Christian har vært utøvende kunstner før han gikk inn i en fast jobb innenfor import, salg og markedsføring av øl og sprit - og nå designer og lager han håndlagde kvalitetsmøbler.

Hanna snakker med Christian om hvordan det er å starte opp for seg selv, hvordan overgangen fra fast arbeid til frilanslivet er og hvordan de nye omgivelsene har åpnet opp nye muligheter for å gjøre det han nå gjør.  

Intervjuet av Hanna von Bergen.


 Foto: Rune Nilsen

Foto: Rune Nilsen

22 Å være kritisk med journalist Anki Gerhardsen

Frilansjournalist Anki Gerhardsen (51) stiller stadig spørsmål ved den makten mediene har. De siste årene har hun i spalten «Medierevisjonen» i Aftenposten markert seg som en uredd mediekritiker.

Anki bor i Bodø, og har tilbragt mesteparten av livet i nord. Hun er teater- og kunstkritiker og er prosjektleder i det russisk-norske journalistnettverket Barents Press.

Når det noen ganger stormer rundt henne går hun en del runder rundt på stuegulvet, eller tar seg en fjelltur. Christina dro til Bodø for å snakke med henne om å kjempe for det som kjennes viktig, om si ifra når hun mener noen behandles urettferdig - på bekostning av egne ferier, om faren for å bli oppfattet som en gneldrekjerring, om hennes nesten ikke-eksisterende skille mellom jobb og fritid, om det å skrive og om hvorfor hun ikke drikke øl med kunstnerne hun anmelder.

Episoden anbefales for alle frilansere, og for absolutt alle journalister der ute - frilanser eller ei.

Intervjuet av Christina Skreiberg


 Foto: Marte Vike Arnesen

Foto: Marte Vike Arnesen

21 Tidsstyring med Hanna og Christina

Begge damene bak denne podkasten har hendene fulle med mange ulike prosjekter og er over gjennomsnittet glad i struktur og system. Derfor har vi viet en hel episode til det store spørsmålet: Hvordan styre tid? Vi snakker blant annet om hvilke konkrete apper og verktøy Hanna bruker, om Christinas hang til sin sorte almanakk og post-it lapper, om hvorfor vi synes det er viktig med bevissthet rundt tidsbruk og hvordan vi skaper system i kaoset.

Samtale mellom Hanna og Christina


 Foto: Lasse Fløde

Foto: Lasse Fløde

20 Kunst og business med keramiker Anette Krogstad

Keramiker Anette Krogstad har utmerket seg ved å produsere tallerkener for de anerkjente restaurantene Pjoltergeist i Oslo, Lysverket i Bergen, og ikke minst; Michelin-restauranten Noma i København.

Anette har en master i kunstfag fra Kunsthøgskolen i Oslo og en bachelor i produktdesign fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Hanna tar en prat med henne og spør: Hvordan jobber hun i grenselandet mellom kunst og design som keramiker? Hvordan har hun utvidet sin business? Hvordan jobber hun strategisk, økonomisk og kommersielt men beholder originaliteten og merkevaren hun har bygget opp? Anette forteller om å gripe mulighetene, jobbe beinhardt og om å bygge opp egen merkevare.

www.anettekrogstad.no

Intervjuet av Hanna von Bergen


 Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Foto: Martin Slottemo Lyngstad

19 Pengesnakk med journalist Sindre Leganger

Frilansjournalist Sindre Leganger har lært seg å elske forhandlinger, og det er det jo de færreste av oss som gjør. Derfor har Christina tatt en prat med ham om forhandlingsdans, om hvorfor det er viktig å tenke på penger, og om å finne sin pris og verdi. Sindre er både skrivene journalist samt en prisbelønnet radiodokumentarist. Han har laget krimpodkastene Uløst og Skuddet på Toftøy, og ble i 2017 kåret til Årets Frilanser av Norsk Journalistlag.

www.sindreleganger.no

Intervjuet av Christina Skreiberg.


 Foto: Torstein Brechan

Foto: Torstein Brechan

18 Utstillingsdesign med grafisk designer Nina Ansten

Den aller første boken grafisk designer og kunstformidler Nina Ansten utformet var for Yoko Ono utstillingen ved Astrup Fearnley Museet i 2005. Det var før hun hadde bestemt seg for å starte for seg selv, men hun kjente at det her, det er jo drømmejobben. Siden har hun utformet profiler og bøker for utstillinger med kunstnere som Damien Hirst, Andy Warhol og Morten Viskum.

Vi har snakket med Nina om design, typografi, om å ha morgenmøter med seg selv, om å velge frilanslivet og om at hun noen ganger i året tar med seg jobben, og bytter leilighet og kontor med venner på Jæren eller i London!

www.anstenstudio.no

Intervjuet av Christina Skreiberg.


 Foto: Marte Vike Arnesen

Foto: Marte Vike Arnesen

17 Frilansdrømmen med journalist Christina Skreiberg

Bli bedre kjent med Christina, en av personene bak denne podkasten. Christina er 37 år og jobber som featurejournalist, fotograf og forfatter. Hun ble i 2016 kåret til «Årets Frilanser 2016» av Norsk Journalistlag for prosjektet «Hei nabo! – én blokk, en hel verden». «Hei nabo!» er et dokumentarprosjekt hvor Christina i løpet av seks år intervjuet og fotografert sine naboer i en blokk på Tøyen. For å vise at vi alle er mer enn det du først ser. Prosjektet kulminerte i bokutgivelse og fotoutstilling i Rådhusgalleriet i Oslo.

Helt siden Christina gikk på ungdomsskolen drømte hun om å bli frilansjournalist. Ikke bare journalist, men en fri journalist! Hvorfor hadde hun den drømmen? Hvordan har veien vært fra da hun startet ut for omtrent 12 år siden, til nå, som etablert tobarnsmor? Vi snakker om å sette seg mål, tro at du kan, om de tøffe tidene og de store oppturene.

www.christinaskreiberg.com  // www.heinabo.no  Intervjuet av Hanna von Bergen.   


 Foto: Cristian Zervos

Foto: Cristian Zervos

16 Tysklandsturnering med musiker Einar Stray

Musiker Einar Stray har de siste 10 årene turnert Tyskland rundt for utsolgte hus. Frilanslivet inviterte han til en prat om hvordan og hvorfor han tilbringer så mye tid i Tyskland. Vi snakker løst og fast om turnelivet, hvordan det tyske markedet er og historier fra veien.

Einar Stray (1990) er en Spellemannsvinnende musiker og artist fra Sandvika utenfor Oslo med 10 år på baken i musikkbransjen. Han er mest kjent for sitt arbeid med Moddi, Cezinando og ikke minst Einar Stray Orchestra.

www.einarstrayorchestra.com

Intervjuet av Hanna von Bergen


 Foto: Ilja Hendel/Kulturrådet.

Foto: Ilja Hendel/Kulturrådet.

15 Å søke støtte med Arne Vestbø fra Kulturrådet

Du kan få mye igjen for å bruke tid og ressurser på å søke støtte. Men det kan også kjennes overveldende, det kan være vanskelig å vite hvordan man går frem, hva som er viktig, hvordan søknader blir vurdert og generelt hvordan man øker sin sjanse for å få støtte.

Derfor tok vi en prat med Arne Vestbø, Seksjonsleder for Litteratur og allmenne kulturformål i Kulturrådet om det å søke støtte. Hva er de vanligste feilene? Når i prosessen av et prosjekt kan man søke? Hvordan vurderer Kulturrådet søknader? Det og mye mer kan du høre om i denne ekspertepisoden.

www.kulturrådet.no

Intervjuet av Hanna von Bergen.


 Foto: Gry Traaen

Foto: Gry Traaen

14 Alt for kunsten med fotograf Iffit Qureshi

Kanskje er du en av de 2000 menneskene kunstner og fotograf Iffit Qureshi har stoppet i Oslos gater og fotografert, til prosjektet Humans of Oslo. Prosjektet resulterte i bok og utstilling. Flere av hennes andre prosjekter har også resultert i utstillinger, som f. eks Aktivistene som stilles ut på Utøya nå. Iffit kaller seg en “samvittighetsfotograf”, og vi kan vel trygt kalle henne en aktivist. I 2016 mottok hun Oslo bys kunstnerpris. Vi har tatt en prat om hva hun ofrer for kunsten, om hvor vanvittig mye hun jobber, om å ikke bli rik og sjelden få tatt seg en ferie - men hvorfor hun gjør det likevel!

www.iffitqfoto.com

Intervjuet av Christina Skreiberg


 Foto: Marte Vike Arnesen

Foto: Marte Vike Arnesen

13 Å ivareta seg selv med Hanna og Christina

Å ha en god balanse mellom jobb og fritid kan være utfordrende for oss frilansere. Så hvordan kan man best ivareta seg selv? Hva gjør det så vanskelig? Når og hvordan merker man at det bikker over? Hanna og Christina snakker om verdien av en god (sommer)ferie, om perioder med alt for mye jobb, om stresset som setter seg i kroppen, om hvordan ta grep og om å “let go”. Dette er siste episode før vi tar oss sommerferie! Neste episode kommer i begynnelsen av august. God sommer, da dere!!

Samtale mellom Hanna og Christina


 Foto: Privat

Foto: Privat

12 Livet som kunstvlogger med kunsthistoriker Silje Sigurdsen

“Man trenger ikke å være kul for å gjøre kule ting”, sier kunsthistoriker Silje Sigurdsen. Fra hjembyen Bergen driver hun videobloggen kunzt med z, hvor hun gir deg og meg innblikk i kunst og kunstscenen her i Norge, og også ute i verden. Målet er å gjøre flere interessert i kunst. Christina snakker med Silje om hennes Red Bull avhengighet, om å prise seg riktig og om at Silje tenker at “man ikke må være så redd for alt mulig”.

www.kunzt.no

Intervjuet av Christina Skreiberg


 Foto: Synne Øverland Knudsen

Foto: Synne Øverland Knudsen

11 Å få ting til å skje med poet Fredrik Høyer

Hanna tar en prat med poet Fredrik Høyer og graver litt dypere i hvordan han gikk fra å skrive poesi hjemme i sin egen stue til en utsolgt hovedscene på Nationaltheatret. Hvordan kan man leve av noe så nisjete som poesi? Hvordan nådde diktene hans hovedscenen? Lurer det seg noen mystiske vaner, hemmelige triks eller skjer ting bare av seg selv?

Fredrik Høyer er en norsk poet som er mest kjent for sine opptredener med en særegen form for performativ poesi, hvor han opptrer i litterære, musikalske og kulturelle sammenhenger, på ulike scener og arrangementer. www.fredrikhoyer.no

Intervjuet av Hanna von Bergen.


 Foto: Agnete Brun

Foto: Agnete Brun

10 Å takle avslag med kommunikasjonstrener Marianne Mørk Larsen

Hvordan håndterer du avslag? Hvordan setter du grenser for deg selv, uten å virke “vanskelig” eller “sutrete”? Christina snakker med skuespiller, kurs- og foredragsholder Marianne Mørk Larsen om selvfølelse, grensesetting, om å være god mot seg selv og om å spare på alle komplimentene du får.

I 20 år har Marianne holdt kurs og foredrag om akkurat slike ting! God lytt!

www.mmlarsen.no

Intervjuet av Christina Skreiberg.


 Foto: Marte Vike Arnesen

Foto: Marte Vike Arnesen

09 Jobbsjonglering med kulturarrangør Hanna von Bergen

Hanna er en av personene bak denne podkasten, en skikkelig strukturnerd som liker å ha flere prosjekter gående til enhver tid. En ambisiøs frilanser som ofte ender opp med veldig mye jobb og ikke så mye penger. Hva er det vanskeligste med frilanstilværelsen og hva er det beste? Christina tok en prat med sin podkastkollega om grensesetting, sjonglering av ulike prosjekter, balanse mellom fritid og jobb, og strukturering av tid.Hanna von Bergen har jobbet frilans siden hun ble ferdigutdannet i 2015. Hun er musiker, jobber med egeninitierte prosjekter, samt som prosjektleder for kulturarrangementer som TEDxOslo, PechaKucha Night Oslo, Ultimafestivalen, Oslo Pix og Film Fra Sør.

www.hannavonbergen.com

Intervjuet av Christina Skreiberg.


 Foto: Gry Traaen

Foto: Gry Traaen

08 Å vise følelser med programleder Marthe Sveberg

Marthe Sveberg driver FolkOm.no, som er filmsnutter på nett om alt det vi mennesker tror vi er alene om, men som vi FAKTISK er mange om. I samtale med Christina snakker hun om å være åpen om psyken, om hvordan psyken påvirker frilanshverdagen, om å være liten og sart, hvordan deale med det, og om å gi seg selv en break i blant. Marthe er tidligere programleder i TV2, og er ifølge henne selv norges mest ukjente kjendis.

www.folkom.no

Intervjuet av Christina Skreiberg.


 Foto: Privat (Ida Nicoline Strand)

Foto: Privat (Ida Nicoline Strand)

07 Introduksjon til regnskap med regnskapsfører Fred Gerhard Strand

Hvordan registrerer jeg utgiftene mine og hva kan man trekke av på skatten? Hva er moms?  Denne episoden er kanskje aller mest for deg som vurderer å frilanse eller akkurat har startet opp som frilanser og trenger en innføring. Kanskje lurer du på: Hva har jeg begitt meg ut på? Hva må jeg vite om inntekter og utgifter for å drive selv? Hanna snakker med regnskapsfører Fred Gerhard Strand fra regnskapsfirmaet Gerhard & Sønn AS. God lytt!

www.gerhardogsonn.no

Intervjuet av Hanna von Bergen.


 Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Foto: Martin Slottemo Lyngstad

06 Radiomagi med journalist Sindre Leganger

Hvordan jobber journalist og radiodokumentarist Sindre Leganger når han lager krimpodkaster som Uløst, Hele historien og Skuddet på Toftøy? Hvordan går han frem når han intervjuer for radio? Er han hekta på true-crime? I samtale med Christina forteller han også om å jobbe etter faste rutiner, om hvor viktig det er å ta seg ordentlig betalt, om forhandling og hvordan han jobber frem ideer.

For sitt arbeid med radio mottok Sindre i 2017 prisen Årets Frilanser av Norsk Journalistlag, og i juryens begrunnelse beskrives han som et forbilde for andre frilansere. I tillegg til å lage radiodokumentarer er Sindre også skrivende featurejournalist.


www.sindreleganger.no

Intervjuet av Christina Skreiberg.


 Foto: Marte Vike Arnesen

Foto: Marte Vike Arnesen

05 Å skape rom for egne prosjekter med Hanna og Christina

Noe av det Hanna og Christina verdsetter mest ved å jobbe som frilanser, er muligheten til å skape og realisere egne drømmer og prosjekter. I denne episoden snakker vi om nettopp det å jobbe med egne prosjekter, kontra det å ta betale oppdrag. Hvordan skape noe fra ide til virkelighet? Hvilke hindringer pleier å stå i veien?

I denne episoden blir du også litt mer kjent med oss, og våre tanker og erfaringer og tja, vi snakker også litt om hvordan denne podkasten kom til, den er jo også et “eget prosjekt”.

Hanna: www.hannavonbergen.com (musikk) // www.oslossupermarked.com
Christina:  www.christinaskreiberg.com & www.heinabo.no

En samtale mellom Hanna og Christina.


 Foto: Niklas Lello

Foto: Niklas Lello

04 Myten om den frie frilanseren med UKS-styreleder Ruben Steinum

Er kunstneren fri? Kan man være fri om man ikke kan leve av sitt virke? Hanna tok en prat med kunstner og styreleder i UKS, Ruben Steinum om dagens levevilkår til kunstnere. For norske kunstnere tjener stadig mindre. Flertallet av kunstnere lever ikke av å være kunstnere. Fra 2006 har inntektene bare gått nedover. Og er du blakk, da er du ikke fri. Ruben Steinum er en av forfatterne bak boken “Å leve av kunsten - om kunstnernes arbeidsvilkår og myten om den frie frilanser”. Ruben er også styreleder for Unge Kunstneres Samfund (UKS), styremedlem i Norske Billedkunstnere (NBK), kunstner og en av gründerne bak kunstkjøper-appen Atelier. www.manifest.no/a_leve_av_kunsten // www.uks.no // www.atelieropen.no 

Intervjuet av Hanna von Bergen.

 
 Foto: Florian Hetz

Foto: Florian Hetz

03 Å finne ut hva som er viktig med musiker Bendik Giske

- Jeg tenker ofte på banale analogier som at hvis haien slutter å svømme så dør den... Jeg er en hai! Så selv om jeg ikke aner hva jeg jobber med, så må jeg jobbe, sier saksofonist Bendik Giske. Vi tok en prat om å aldri slutte å svømme, om å tørre å være i det “uvisse rommet”, der man ikke helt vet hva som vil oppstå, men å bli der for å finne ut hva som er VIKTIG for en selv. Vi snakker også om å få ting til å skje, og hvor umulig det kan føles før man setter i gang. Bendik er saksofonist, men jobber eksperimentelt med musikken sin som han gjerne blander med scene- og billedkunst. Han har for eksempel stått på scenen i Den Norske Opera, sammen med artist Nils Bech, og opptrådt under Art Basel.

www.bendikgiske.com // Intervjuet av Christina Skreiberg.

 
 Foto: Jan Christensen

Foto: Jan Christensen

02 Å holde på drømmen med fotograf Linda Bournane Engelberth

Høsten 2017 ble fotograf Linda Bournane Engelberth tatt opp som medlem i det prestisjetunge fotobyrået VII i New York. Vi har tatt en prat om det å finne “sitt eget rom”, et rom som bare er ditt. Vi snakker om å følge drømmen sin, om målrettet jobbing år etter år, for å nå den drømmen - og om å ikke bytte drøm underveis. Vi snakker også litt om å jobbe med langsiktige prosjekter, om å strukturere frilansdagene og litt om moren hennes…

www.lindabournane.com // Intervjuet av Christina Skreiberg.

 
 Foto: Solveig Bergli Selj

Foto: Solveig Bergli Selj

01 Prokrastinering med tegneserieskaper TegneHanne

Hanne Sigbjørnsen, bedre kjent som Tegnehanne, er en selvproklamert prokrastinerer som tidligere har uttalt at "Å si til noen som prokrastinerer at de burde kjøpe en planleggingsbok, er som å si til noen som er deprimert at de bare burde være gladere". Vi tok en prat om fiktive deadlines, prokrastinering, penger, ytre forventninger og målunngåelse.Hanne Sigbjørnsen har lenge kombinert tegneseriekarrieren med jobben som sykepleier. Hun har gitt ut fire tegneseriebøker og skriver fast for Aftenposten.

www.tegnehanne.no // Intervjuet av Hanna von Bergen.

 
 Foto: Marte Vike Arnesen

Foto: Marte Vike Arnesen

00 Trailer

Velkommen til det som snart skal bli Frilanslivet. Første tre episodene av Frilanslivet slippes 20. april og deretter slippes det en episode hver uke. Her kan du høre en liten smakebit på noe av det som kommer! Frilanslivet er en podkast av Hanna von Bergen og Christina Skreiberg. Hanna har frilanset i 3 år og Christina i 12 år. Begge møter vi hele tiden ting i frilanshverdagen som vi må forholde oss til, som f.eks hvordan skal vi forhandle? Hva slags pensjonsordning burde jeg ha? Hvordan jobber alle andre? Hvordan takler jeg ensomhet? Hvordan blir jeg mer inspirert eller jobber bedre? 

Vi håper Frilanslivet blir en ressurs for alle som driver for seg selv og vil fungere som en inspirerende og faglig kanal som gir støtte, kunnskap og underholdning. Vi skal intervjue eksperter om alt fra forhandling, målsetting, pensjon og regnskapsføring, intervjue andre frilansere som inspirerer oss, samt samtale med hverandre om egne erfaringer og opplevelser.