Foto: Kristoffer Myhre

Foto: Kristoffer Myhre

74 2019-refleksjoner med Hanna & Christina

Året går mot slutten, og det er dags for den årlige oppsummeringen. Hanna og Christina snakker om at det koster dem noe å drive selv og om å bruke mye tid på alt det rundt oppdragene - men hva blir løsningen; effektivisere eller velge bort (kanskje begge deler)? Vi snakker om å gi seg selv perioder uten prestasjon og krav, om å gjøre ting som gir påfyll og litt om meditasjon  og markedsføring. Vi vil også informere våre kjære lyttere om at det ikke kommer noen nye episoder før 2. april 2020 (!). Vi kjenner et behov for å trekke oss litt tilbake slik at vi får rom til å tenke langsiktig, ta noen strategiske grep og rekke over alt det vi har ambisjoner om å få til med denne podkasten. Vi gleder oss til det nye året og til vi høres igjen ♥ Vi vil takke Kulturrådet som har bevilget støtte til videre arbeid med Frilanslivet for 2020, samt takke Fritt Ord, Kulturetaten og Grafill som har støttet oss i løpet av 2018 og 2019. 

Samtale mellom Hanna & Christina


Foto: Corey Hart

Foto: Corey Hart

73 Å etablere seg i Etiopia med illustratør Heidi Hundseth Hart

I snart tre år har illustratør Heidi Hundseth Hart bodd i Addis Ababa, hovedstaden i Etiopia. For snart to år siden tok hun sats, sa opp jobben, og ble frilansende illustratør på fulltid. I Addis!

Heidi er fra den lille bygda Balestrand i Sogn og Fjordane. Christina snakker med henne om hvordan det har vært å etablere seg som illustratør i Etiopia. Hvorfor dro hun? Påvirker det kunsten hennes, at hun er i Addis? Gjør man ting på andre måter der? Hvordan får hun oppdrag? Hvordan forholder hun seg til å ha tilgang på færre materialer? God lytt!

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Marte Vike Arnesen

Foto: Marte Vike Arnesen

72 Å heie på andre med Christina & Hanna

I denne episoden snakker vi om å heie på hverandre og hva det betyr, når man driver for seg selv. At andre deler det vi driver med og forteller oss og andre at de liker det, betyr mye for oss. Veldig mye! Men hvorfor betyr det så mye? Hvordan føler man seg når man ikke blir anerkjent og heiet på av de rundt seg? Hvordan kjennes det hvis nære venner ikke kjøper din nyeste bok eller plate? Eller ikke dukker opp på konsertene dine, eller åpningen din? Vi roter litt rundt i den ukomfortable sårheten og snakker om det å føle seg som et aspeløv! Og viktigst av alt; er vi selv gode nok til å heie på andre? Gjør vi for andre, det vi selv ønsker at de skal gjøre for oss? 

Samtale mellom Christina og Hanna



Foto: Martine Stenberg

Foto: Martine Stenberg

71 Artist Samsaya om å være indre styrt

Møt dagens gjest, Sampda «Samsaya» Sharma (40). Hun er artist, låtskriver, komponist og driver plateselskapet 3 Millimeter sammen med mannen sin. Christina snakker med henne om identitet, være sinna, takke nei til oppdrag man ikke kan stå inne for, om å turnere verden for så å strekke seg alt for langt, om å stoppe opp for å finne tilbake til det som er viktig; det som får hjertet hennes til å banke i magen. Hva er “real” for Samsaya?

Siden 2004 har Samsaya ikke bare preget norsk musikkbransje, men også norsk tv- og filmbransje, med roller i flere norske filmer. Siden da har hun hatt konserter og jobbet med produsenter rundt om i hele verden. New York Times har sammenlignet henne med

No Doubt og Lady Gaga, mens magasinet Rolling Stone har sammenlignet henne med Santigold, M.I.A. og Nelly Furtado. Samsaya brenner for mangfold i kulturlivet og er leder for mangfoldsarbeidet i NOPA, Norsk forening for komponister og låtskrivere, og har nylig utdannet seg innen mangfoldsledelse.


Foto: Ashley Bean på Unsplash

Foto: Ashley Bean på Unsplash

70 Midlertidig ansatt med Ragnhild, Bhare og Helga

Møt tre kvinner som jobber eller har jobbet på midlertidige kontrakter. Hva er tøft med å jobbe som midlertidig ansatt? Ønsker de egentlig en fast stilling? Hva skal til for å få det til å funke? Faller man mellom to stoler? Hva er fordelene? Og ulempene? 

Hanna, som selv har frilanset mye på denne måten, er nysgjerrig og har invitert inn Ragnhild, Bhare og Helga som forteller sine historier og refleksjoner. 

Ragnhild Ås Harbo er 28 år og har jobbet som journalist i ni år, på midlertidige kontrakter. Hun har nå forlatt frilanslivet til fordel for en fast stilling som konseptutvikler i Innovasjon Norge. I april 2019 lagde Ragnhild dokumentaren “midlertidig fremtid” som en del av NRK sin dokumentarserie Innafor. 

Bhare Kesmaei er 31 år og jobber som rekvisitør og scenograf innen film, reklame og tv-bransjen. Bhare er eier og medgrunnlegger av Prop Kollektivet, Norges første uavhengig rekvisittlager. Hun snakker blant annet om å være åpen om psykisk sykdom og hvordan det er å si ifra til oppdragsgiver at du må gå fordi du skal til psykologen. 

Helga Marie Myhre er 35 år og har en utdannelse innenfor samfunnsvitenskap og prosjektledelse. De siste syv årene har hun jobbet i tv-bransjen, som frilans rekvisitør. Helga er i mammapermisjon og har med seg sin lille baby i studio.


Foto: Caroline Roka

Foto: Caroline Roka

69 Fortellerteknikk med skuespiller Frank Jørstad

Hvordan holder man en god presentasjon? Hvilke retoriske grep bør man tenke over? Hvordan kan man jobbe med nervøsitet? Hva er de vanligste feilene folk gjør? Vi frilansere i kulturbransjen formidler ofte egne ideer, vi pitcher inn prosjekter vi vil jobbe med, vi skriver søknader eller vi står på en scene. Derfor; tune in, for å lære mer om “kunsten å tale”. 

I denne episoden intervjuer Hanna teaterinstruktør og skuespiller Frank Jørstad (49). Frank er født i Alta og har vært med i filmer som Svidd Neger, Mammon og Brødrene Dal. Frank har også spilt i utallige teaterstykker, blant annet på Nationaltheatret, Hålogaland teater og har også jobbet mye som teaterinstruktør. De seneste årene har han blitt en del av teamet som jobber med lederutvikling i selskapet Promethevs. 

Intervjuet av Hanna von Bergen


Foto: Privat

Foto: Privat

68 Meningsytring med fotograf Kyrre Lien

Hvor kommer gutset til fotojournalist Kyrre Lien (29) fra? Kyrre har et brennende engasjement på vegne av oss frilansere og er ikke redd for å ytre sin mening offentlig, også om egne oppdragsgivere. Utover å skrive kronikker og ta oppdrag for kunder som The New York Times, arbeider Kyrre med egne langsiktige prosjekter, han har jobbet i konfliktområder og ble i oktober 2019 kåret til Årets Frilanser av Norsk Journalistlag. I 2017 ble han av Forbes Magazine utvalgt som en av 30 unge mennesker som er verdt å merke seg innen mediebransjen. 

Christina snakker med ham om hans engasjement, om hva det koster ham, om å ivareta egen sikkerhet i konfliktområder, om å jobbe på og om å få prosjekter publisert der han ønsker. 

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Lars Opstad

Foto: Lars Opstad

67 Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen om å bygge publikum

Alexandra Archetti Stølen (45) er sjef for musikkfestivalen Oslo World, og henter inn musikere fra Afrika, Asia, Midtøsten og Latin-Amerika. Målet er å bringe verden til Oslo og Oslo til verden. I år mottok hun Oslo bys kunstnerpris for innsatsen.  

Christina snakker med henne om hvordan Oslo World bygger publikum og jobber med egen markedsføring. Hvor mye tid bruker hun på det, i forhold til “det skapende”? Hva råder hun - som hvert år booker festivalens program - oss utøvere til å gjøre for å bli lagt merke til? Hvordan kan vi bygge egen merkevare? Hvilken synlighet bør man ha i sosiale medier? Hvilke grep kan vi ta når man formidler historier om seg selv?  

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Kristoffer Myhre

Foto: Kristoffer Myhre

66 Frilansrådet vol. 1 med Hanna & Christina

Hva gjør man når man selv mottar honorar, men de andre, som gjør akkurat samme jobb, jobber gratis? Hvordan balanserer man en ny frilanstilværelse med en samboer som synes man jobber alt for mye? Hva skal man si til en kunde som har lovet betaling, gull og grønne skoger - men så kommer det aldri? Hvordan beviser man for banken at man er verdt å gi boliglån til? 

Vi i Frilanslivet mottar mange spørsmål fra dere og i denne episoden tar vi opp fire av problemstillingene vi har fått tilsendt. Hanna & Christina gjør sitt beste for å bistå med refleksjoner, tanker og gode råd. Vi er ikke eksperter, men prøver så godt vi kan. Ideen til episoden fikk vi da vi i august satt i en badestamp utenfor NRK med folk fra Lørdagsrådet. Hvorfor ikke prøve oss på et aldri så lite Frilansråd? Vi tester, og ser om det gir mersmak.  Vi svarer etter beste evne fra egen erfaring. 

Samtale mellom Hanna og Christina


Foto: Birgit Solhaug

Foto: Birgit Solhaug

65 Å velge å ha det gøy med forfatter Kristin Valla

Forfatter og redaktør Kristin Valla (44) ga nylig ut romanen Ut av det Blå, og har i fem år jobbet som redaktør for Aftenpostens kulturmagasin K. Da K la ned i 2015, gikk Kristin inn i en tilværelse som frilanser og tok etterhvert opp den litterære pennen. Christina snakker med henne om å holde på motivasjonen år etter år, om tvilen som oppstår underveis, om at hun har bestemt seg for å ha det gøy mens hun holder på, om å jobbe med prosjekter som er «deg» og prosessen etter utgitt bok. Kristin har to barn, en ektemann, bor i Oslo men vokste opp i den lille bygda Finneidfjord, i nærheten av Mo i Rana. 


Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Mathias Fossum

Foto: Mathias Fossum

64 Bent out of shape with dancer Suzie Davies

Suzie Davies (48) is a choreographer, award winning dancer, and teacher from Leeds (this episode is therefore in english). Suzie holds a degree in contemporary dance and choreography at The London Contemporary Dance School from 1990. She has lived and worked in Scandinavia since 1992. Soon Suzie is going to be part of CODA, Oslo International dance festival (16th until 26th of october). Suzie is part of the project “Diverse Nordic voices” which is a two-year mentor program with six dance artist with functional variations. Suzie has “Rheumatoid Arthritis” which is a chronic illness. 

In this episode Hanna talks to Suzie about how life as a dancer is affected by having a physical disability, what Suzie has learned from almost 30 years in the business and how it is to go from being a freelancer to starting your own company, together with your life partner.

Intervjuet av Hanna von Bergen


Foto: Mamoon

Foto: Mamoon

63 Au pif med fotograf Knut Bry

Menneskerettigheter, rettferdighet og miljø er noe som opptar fotograf Knut Bry (73). Som fotograf er han selvlært, og har vunnet flere priser, blant annet prisen «Årets motefotograf» i USA i 1986.  Halvparten av sin karriere har Knut bodd og arbeidet i Paris og New York, den andre halvdelen for det meste i Oslo, eller ved sitt barndomshjem i Hallingdal, der han vokste opp. Det siste året har han viet til å jobbe som frivillig i asylleiren Pikpa på øya Lesvos i Hellas.

Christina snakker med Knut om hans evige nysgjerrighet, hans skaperkraft og hans engasjement for en rettferdig verden. God lytt!

Intervjuet av Christina Skreiberg



Frilanslivet_26.09.19.jpg

62 Grensesløs arbeidshverdag - Mental helse i musikkbransjen

I denne episoden prater artister og fagfolk om ulike forhold som utfordrer helsen i musikernes grenseløse arbeidshverdag. Men hvor er det skoen trykker? Vi snakker om utfordringer som usikre arbeidsforhold og usikker økonomi, mangel på trygderettigheter, krevende arbeidstider, stor konkurranse og høyt prestasjonspress. For forskning viser en betydelig høyere utbredelse av symptomer på søvnvansker, angst og depresjon blant musikere og artister, sammenlignet med andre yrkesgrupper. 

Episoden er en live-innspilling fra Ingensteds, den 13. september, i regi av Creo, Samspill, Nordic Black Theatre og MØST. Introduksjon av nestleder i Creo, Christine Thomassen. Historier fra musiker Kristoffer Lo og produsent & artistmanager Miriam Nabunya. Panelsamtale med psykologspesialist Jonas Vaag, psykolog og forfatter Carina Carl og Terapeut og forsker fra NMH, Phillip Dammen. 

Panelsamtale moderert av Hanna von Bergen. 


Foto: Linda Karoline Ringstad

Foto: Linda Karoline Ringstad

61 Foreldrepenger med jurist Espen A. Eldøy

Å få barn, det er jo noe også vi frilansere får. Derfor skal vi i denne episoden snakke om foreldrepenger. Det å få foreldrepenger som frilanser anses av mange frilansere som en vanskelig og omstendelig prosess – det viser rapporten ”Frilansere: Frihet og frykt”. Hvorfor opplever mange det som så vanskelig? Hvilke velferdsrettigheter har du? Og hvordan skal du dokumentere inntekten du har, gjerne fra diverse oppdrag eller arbeidsgivere, når du skal søke? Hva hvis inntekten varierer, eller har endret seg? Christina snakker med Espen A. Eldøy som er jurist i Creo, forbundet for kunst- og kultur.

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Solveig Bergli Selj

Foto: Solveig Bergli Selj

60 Artist & klimaaktivist, med musiker Marte Wulff

Artist og låtskriver Marte Wulff (39) har blitt en stadig mer iherdig klima- og miljøforkjemper. I fjor ga hun ut klimapoplåten Verden er stor.  Marte toger gjerne rundt når hun er på turne, hun har takket nei til oppdrag for blant annet oljebransjen, vil gjerne klare seg med færre ting og tenker bærekraft når hun skal takke ja eller nei til oppdrag. Marte er en erfaren musiker, som har gitt ut fem soloplater. Som soloartist har hun spilt over 600 konserter over hele Norge, med og uten band. Christina snakker med henne om hva det koster å ta et slikt verdivalg som artist, men også om hva det gir! Og om hva vi som utøvere kan gjøre for å bevisstgjøre og inspirere andre. 

Intervjuet ble utført live, under et arrangement i samarbeid med Spaces. Rett før praten deltok vi på Klimabrølet under parolen “Frilansere for klima”. 

Intervjuet av Christina Skreiberg. 


Foto: Kristoffer Myhre

Foto: Kristoffer Myhre

59 Å være potet med Hanna & Christina 

Er du også en potet? Både Hanna & Christina driver med flere ulike ting, og elsker det. Hanna er musiker, kulturarrangør og podkastmekker og mye annet. Christina er fotograf og journalist, holder foredrag og tar konferansieroppdrag, og har også vært DJ og laget skjerf (!). Men når blir det for mye? Og når blir det forvirrende for andre? Hvordan er det å sjonglerer mange ting? Er det en ulempe, tar det lenger tid å bli god? Eller er poteter snarere renessansemennesker? I denne episoden snakker vi om hva som er vanskelig med potet-tilværelsen, og om hva har vi lært om innsalg og hvordan man skal presentere seg. 

Samtale mellom Hanna & Christina


Foto: Norun Haugen

Foto: Norun Haugen

58 Undercover i fem år, med Norun Haugen 

I fem år gikk Norun Haugen (29) undercover i den norske kjøttindustrien, for å undersøke hvordan dyrene behandles. Norun har levd et anonymt dobbeltliv over flere år for å unngå å bli avslørt. Hun har hatt flere falske identiteter, har byttet dialekt og utseende, har ikke eksistert på sosiale medier og hun har løyet til familie og venner – de visste ingenting om det hun holdt på med. Det hun fant på gårdene hun besøkte sjokkerte henne, og det har også sjokkerte de som har sett Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter». Noruns skjulte filmopptak står i sterk kontrast til den landbruksidyllen vi vanligvis blir presentert for. Christina snakker med henne om hvordan man lever når man gjør alt for å ikke bli oppdaget, om hvordan hun har holdt motivasjonen oppe i de tyngste stundene, og om hva det har kostet og om det har endret henne.

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Privat

Foto: Privat

57 Skinkeape om slurvete perfeksjonisme

Hvordan kommer det seg at en som sier “hun ikke er så god på sosiale medier” har endt opp med over 54 000 følgere på Instagram? Og når er man egentlig kunstner og når er man noe annet? Ifølge tegner Marianne Gretteberg Engedal (33), kvinnen bak “Skinkeape”, så lager hun bare “kødd” og vil ikke kalle seg kunstner, men tegner. Hun misliker sosiale medier og omtaler seg som en slurvete perfeksjonist. 

Marianne er utdanna ved designlinjen på Kunsthøyskolen i Bergen og jobber nå som illustratør hvor hun blant annet har tegnet for Morgenbladet, Bergens Tidende, Vårt Land og P3 Gull. Marianne har en leken stil og titler som “Det er godt å ligge” og “Brillene dine gjør meg gal”. I år ga hun ut barneboken “Pølsetjuven”. 

Intervjuet av Hanna von Bergen.


Foto: Astrid Hexeberg

Foto: Astrid Hexeberg

56 Livsvisdom med forfatter Niels Christian Geelmuyden

Niels Christian Geelmuyden (58) er forfatter og skribent. Han er straks aktuell med sine 37ende bok. Bøkene han har skrevet de siste årene retter kritikk mot det vi spiser, det vi drikker og det vi medisinerer oss med. Han er også kjent for sine mange portrettintervjuer; i løpet av 24 år er det blitt 518 portretter, flere av dem med mennesker med makt. Christina snakker med ham om å utfordre folk i maktposisjoner, om at det ble rabalder da han intervjuet Gro Harlem Brundtland da hun var statsminister, om fordeler ved å bli eldre, om å bli oppslukt av arbeidet, om å skrive og ikke minst om hva det koster en å gi seg hen.

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Kristoffer Myhre

Foto: Kristoffer Myhre

55 Kunsten å si ja / nei, med Hanna & Christina

Snart er det sommerferie og podkasten tar pause frem til 15. August, fordi det er viktig med ferie. I den anledning benytter vi dagens episode til å reflektere rundt det å si ja, men kanskje aller mest rundt det å si nei. For hvilke vurderinger er det viktig å gjøre seg? Hvilke kriterier er dine valg basert på? Hvorfor er det viktig å si nei? Og hvordan gjøre det? Hvilke erfaringer har vi med å være “ja-mennesker”?

Vi ønsker dere alle riktig god ferie! 

Samtale mellom Christina & Hanna


Foto: Kristina Lang-Ree

Foto: Kristina Lang-Ree

54 Tabuprat med komiker Sofie Frøysaa

Sofie Frøysaa (29) blir omtalt som både samfunnsdebattant og tabu-dronning. Sofie er opprinnelig utdannet grunnskolelærer, men jobber som komiker og foredragsholder. Hun har turnert Norge rundt med soloshowet Ambisiøs og deprimert, som handler om å vokse opp i bibelbeltet med to mødre når man har Tourettes syndrom. I fjor ga hun ut boken Jenteloven, en feministisk førstehjelpsbok, sammen med skuespiller Ulrikke Falch.  

Hanna snakker med Sofie om hvordan det er å frilanse som komiker og om det å tørre å heve stemmen sin i offentligheten. Vi skal også snakke om det Sofie brenner mest for; mental helse, likestilling, utdanningspolitikk og humor.

Intervjuet av Hanna von Bergen.


Foto: Alex Assensi

Foto: Alex Assensi

53 Eventledelse med prosjektleder og rådgiver Linnèa Elisabeth Svensson

Linnèa Elisabeth Svensson (41) har jobbet med event- og festivalproduksjoner i over 20 år med et særskilt fokus på bærekraftighet. Hun har tidligere jobbet for Øyafestivalen i mer enn ti år som sponsor- og miljøsjef, og er nå ansvarlig for by:Larms konferanseprogram og jobber mye for Oslo Urban Arena. Linnea foreleser også i eventledelse på BI og jobber som rådgiver for byutviklingsprosjekter og kultureventer. Hun er sertifisert miljøfyrtårn-konsulent og forfatter av Sponsorhåndboken for konsertarrangører.

Linnèa brenner for å lage gode arrangementer på tvers av fagfelt (det går gjerne i musikk, idrett eller byutvikling) og har mellom fem og ti prosjekter gående parallelt. Hun har laget et årshjul som består av lange og korte prosjekter, hvorav mange kommer igjen år etter år. Hvordan synes Linnéa det er å frilanse på denne måten? Hvordan kombinerer Linnéa de ulike rollene og prosjektene med ansvar, tid og økonomi? Hva har hun lært seg om sponsormidler, og hvilke råd kan hun gi til de som jakter på en passende sponsor? Og hva har hun av tips til oss andre, som vil skape grønnere arrangementer?  

Intervjuet av Hanna von Bergen


Foto: Johannes Larsen Dyhre og Martin Andersson Egenæss fra Rammelaus

Foto: Johannes Larsen Dyhre og Martin Andersson Egenæss fra Rammelaus

52 Å brøøøle for klima med aktivist Even Nord Rydningen

Even Nord Rydningen (34) har tatt permisjon fra fast jobb i fem måneder for å kjempe for vår tids viktigste sak, og startet Klimabrølet. Den 30. august har han som mål å samle 100 000 mennesker i Oslos gater, samt i andre byer, for at vi sammen skal brøle så høyt vi bare kan for klima. Målet er at dette skal bli Norgeshistoriens største markering.

Christina snakker med ham om å stable et ferskt prosjekt på beina, om prosess fra ide til handling, om hvordan skape engasjement, hvordan få med andre aktører, hvordan drive prosjekter fremover mot målet og om at han i denne perioden driver med dumpster diving for å få endene til å møtes.

Vi oppfordrer alle lyttere til å møte opp 30. august. For dere som bor i Oslo; finn oss der, under parolen «Frilansere for Klima». Og dere i andre byer; gjør det samme og send oss bilder! La oss samle oss om dette. Stay tuned på Frilanslivets Instagram utover sommeren for mer info.

Sjekk ut klimabrolet.no

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Fotograf Sturlason

Foto: Fotograf Sturlason

51 Forhandlingsteknikk med advokat Eivind Arntsen

Alle forhandler hele tiden. Om små og store ting, nesten hver dag. Og vi frilansere, vi gjør det gjerne også for hvert eneste nye oppdrag vi påtar oss.Christina har tatt en prat med advokat og forhandlingsekspert Eivind Arntsen. Eivind har omfattende erfaring med forhandling og tvisteløsning. Før han ble advokat jobbet han mange år i forlagsbransjen, og i dag bistår han både forlag, mediebedrifter og andre private og offentlige virksomheter med spørsmål knyttet til alt fra arbeidsrett og personvern, til opphavsrett og varemerker. Han har gjennomført spesialisering i avansert forhandlingsteknikk ved Harvard Negotiation Institute.

Eivind forteller om hvordan vi kan forberede oss til en forhandling, om maktubalanse i en forhandlingssituasjon, om vår frykt for å feile, om hva som kjennetegner en god forhandler, om å komme frem til løsninger som ikke var åpenbare da man begynte og om hvorfor det er lurt å være den som tar det første steget i en forhandlingssituasjon.

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Kristoffer Myhre

Foto: Kristoffer Myhre

50 Selvlært vs. utdannet med Hanna og Christina

Hva er fordelene og ulempene ved å være selvlært vs. utdannet? Hvilke utfordringer kan du kjenne på, om du jobber med noe du ikke har en utdannelse i? I ukens episode snakker Hanna og Christina om det å jobbe innenfor fagfelt vi ikke har en utdannelse i. Hvordan er det annerledes enn å jobbe med det vi er utdannet til?

Christina er journalistutdannet i London, men jobber også som fotograf. Hanna har en utdannelse fra Kaospilotene i Danmark, og jobber som kulturarrangør, men er også musiker.  Når er det greit å “claime” en tittel som man ikke har utdannelse i? Når kan Christina kalle seg fotograf? Når kan Hanna kalle seg musiker? Vi snakker om respekten for yrkestitler, om å ikke føle seg god nok, om å tørre å kaste seg ut i det og om å be oppdragsgivere om en sjanse!

Samtale mellom Hanna og Christina.


AnneStine_Bae.jpg

49 New York-drømmen med stylist & Creative Director AnneStine Bae

- Jeg har 100% tro på at det man sender ut, det får man tilbake igjen, sier AnneStine Bae (33). Hun bor i NYC på åttende året, hvor hun jobber i skjæringspunktet mellom mat, mote og kunst. AnneStine dro til NYC for å etablere seg som stylist, og har jobbet som motestylist de siste årene og i 2014 startet hun mat- og motemagasinet Brutal magazine. Før hun dro til NYC bodde hun flere år i København, hvor hun ble dansk mester i barista.

Christina snakker med henne om å bo i en by som er mottakelig for at ting kan skje, om å endre kurs underveis og at der er ok, om å stoppe opp i blant, om å være ukomfortabel med å ha en stylistkarriere som bidrar til at folk kjøper mer og mer, og om å summe seg etter intense jobbperioder.

Intervjuet av Christina Skreiberg

Mer info: www.brutalmag.com


Foto: Arnfinn Johnsen

Foto: Arnfinn Johnsen

48 Å finne sin flamme med fotograf Jonas Bendiksen

- Jeg er ikke så himla interessert i fotografi. Det som får meg til å bli helt gal er en sjukt bra historie, sier Jonas Bendiksen (41), som er blant verdens dyktigste dokumentarfotografer. Som 19åring dro han til London for å jobbe som praktikant hos Magnum Photos, deretter flyttet han til Russland for å jobbe med sitt første langsiktige fotoprosjekt. Da han var 27 ble han Magnum-medlem, og har siden reist verden rundt og dokumentert blant annet slumområder, han har truffet mennesker som mener de er Jesus, han har stilt ut i inn- og utland og vunnet en rekke prestisjetunge fotopriser. Jonas har tre barn og bor på Nesodden utenfor Oslo.

Christina har tatt en prat med ham om å finne sin egen flamme, om at fotografi har vært hans måte å bevege seg gjennom livet og verden på, om å endre malen på hvordan man gjør ting og om at gode historier er mangelvare.

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Ingeborg Løvlie

Foto: Ingeborg Løvlie

47 Bufferkonto og sparetips med Lise Vermelid Kristoffersen

Spareentusiast Lise Vermelid Kristoffersen (32) bruker mye av fritiden sin på å spare penger, skrive om penger og snakke om penger. Lise nedbetalte hele boliglånet sitt før hun fylte 30, og sparer nå til pensjon. Hver måned sparer hun 20 000 kroner, som er to tredjedeler av lønnen hennes. Hvis hun fortsetter som hun gjør i dag kan hun pensjonere seg om ti år å leve av avkastningen de sparte pengene gir henne. Lise har sin egen podkast og en blogg med navn pengesnakk. Hanna snakker med Lise om hvorfor hun er så glad i å spare penger, hvordan hun klarer å sette av så mye, hvordan en selv kan bli bedre på å spare, om å finne ut hva som er verdifullt for en selv og viktigheten av en god bufferkonto.


Foto: Bård Gundersen

Foto: Bård Gundersen

46 Å jobbe med sin livspartner med illustratør Cecilie Barstad

Illustratør/multikunstner Cecilie Barstad (41) bor i London sammen med sin franske kjæreste Gilles Jourdan. Sammen driver de Gilles&Cecilie Studio. Cecilie har omtrent 150 reisedøgn i året. Hun og Gilles tar oppdrag i London, Oslo, Brasil, Frankrike, Italia og USA. De maler veggmalerier, de lager tekstilprint, de illustrerer bøker og magasinartikler, de holder workshops og foredrag. De har et lekent og fargerikt univers. I fjor fikk de en datter, og vi er nysgjerrig på: Hvordan veksler de mellom så mange forskjellige oppdrag? Hvordan bevare lekenheten? Hvordan er det å jobbe sammen som par? Christina snakker med henne om å sette seg mål, store mål, og om å si det høyt. Om å skape sitt eget livsverk, fighte for det man har lyst til å få til og om at man ikke skal forvente at veien er lett.


Foto: Kaja Bruskeland & Elen Sonja Klouman

Foto: Kaja Bruskeland & Elen Sonja Klouman

45 Frilansernes fremtid med Sigrun Aasland fra Tankesmien Agenda

Dagens episode tar et dykkdyp inn i rapporten “Frilansere: Frihet og frykt i det digitale skiftet”. Rapporten kom ut i 2016 men blir muligens bare mer og mer aktuell. Dagens gjest, Sigrun Aasland fra Tankesmien Agenda, har utforsket et arbeidsmarked i endring. Gir frilanstilværelsen mer frihet og fleksibilitet, eller mer utrygghet og ustabilitet? Får de fleste frilansere faktisk gleden av fleksibiliteten? Hva når forholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver endrer seg, og vi får et samfunn med flere løsarbeidere, færre som har pensjonssparing og færre som fagorganiserer seg - hva betyr det for den norske samfunnsmodellen? Er det et samfunnsproblem? Et individproblem? Eller begge deler?


Foto: Hilde Mork

Foto: Hilde Mork

44 Kunsten valgte meg, med kunstner Jannik Abel

For to år siden flyttet kunstner Jannik Abel (45) fra Oslo til Nesodden, hvor hun bor og jobber ute i skogen. Jannik har et helt fantastisk utendørs atelier, hvor hun hører vinden suse og elven sildre. Der jobber hun aller mest med å skape kunstgjenstander og installasjoner av tre, som hun finner i skogen rundt seg.

Som 20-åring reiste hun til USA for å bli fotballproff; hun var ranket som en av USAs seks beste kvinnelige fotballspillere (!). Men hun valgte kunsten. Eller snarere; kunsten valgte henne! Jannik er utdannet ved Academy of Art College i San Francisco, deretter ved San Francisco Art Institute. Jannik startet sin kunstnerkarriere som gatekunstner, hun har jobbet med silketrykk i årevis, og hun jobber også med fotografi.

Christina har tatt en prat med henne om nettopp det at kunsten valgte henne, om å kjenne på egen intuisjon i valgene hun tar, om å tørre å jobbe med mange forskjellige kunstuttrykk, om å nyte å være nybegynner, og om å velge gå langs de kronglete små og spennende stiene (som vi frilansere gjør) - fremfor å ta hovedveien (som de i faste jobber gjør). God lytt!


Foto: Kristoffer Myhre

Foto: Kristoffer Myhre

43 Å kombinere jobb & langtur med Hanna og Christina

I nesten to måneder har Christina (med mann og to barn) vært på reise i Vietnam og Thailand.
Hvordan kombinere det å dra på langtur med det å drive for seg selv? Hva slags oppdrag kan man ta med seg og hvordan planlegge for en lengre reise? Hvilke nye tanker tilfører en sånn reise til ditt frilansliv? Og til ditt virke? Og ikke minst.. Hvordan forholde seg til sitt eget CO2-avtrykk, når du er en som elsker å befinne deg rundt i verden? Hvordan kan vi være en miljøbevisst frilanser og gjøre noe godt for Kloden vår, som vi er gjester på?


Foto: Gjermund Nilssen

Foto: Gjermund Nilssen

42 Når sykdom rammer deg med journalist Lill-Karin Elvestad

Hvordan skal du, som frilanser, forholde deg til livet, og oppdragene du har, hvis livet slår deg hardt i bakken og du får beskjeden alle frykter?  Lill-Karin Elvestad (39) fikk i fjor beskjed om at hun hadde fått brystkreft. Et hektisk liv som frilansjournalist og tobarnsmor ble drastisk endret og spennende fremtidsutsikter med mange ulike prosjekter fikk en bråstopp. Hvordan takler man å endre tempo så radikalt som dette – over natta? Hva skjer med oppdragene når man blir borte så lenge? Hvor åpen skal man være med kundene sine? Og hva med den sorgen man føler over ikke å kunne gjøre det man elsker, nemlig jobbe?


Christian Houge.jpg

41 Hva gjør vi med kloden vår? med fotokunstner Christian Houge

Christian Houge (46) har samlet på utstoppede dyr i årevis. Mer enn 80 dyr. I hans ferskeste prosjekt brenner han dem, og har dokumentert prosessen. Han har vært besatt av dette og hans mange andre mangeårige prosjekter, som alle utforsker hvordan vi mennesker forholder oss til naturen og oss selv. Christina tok en prat med ham om hvordan vi mennesker behandler kloden vår, om hvorfor han brenner dyr, om hvilke spørsmål han stiller seg selv og hva han vil med kunsten sin, og om hvor mye kunsten preger livet hans.

Christian har studert kunstfag ved Oxford og har jobbet med fotografi og alternative teknikker i over 20 år, og har hatt utstillinger i inn- og utland. Han har kommet tett på ulveflokker, latt dem snuse og bite på ham. Han har dokumentert miljøforskning på Svalbard, og ja mye mye mer; mannen er produktiv og engasjert!

www.christianhouge.no


Foto: Katinka Hustad

Foto: Katinka Hustad

40 Å ta tiden sin tilbake med musiker, skuespiller og statsviter Nosizwe Lise Baqwa

Nosizwe (35) har en master i internasjonale studier og diplomati, hun har gitt ut 3 album, spilt Nina Simone i teaterforestilling og vært skuespiller i flere serier på NRK. Nå jobber hun for Tøyen Unlimited, en inkubator hvor folk i alle aldre kan utvikle ideer og prosjekter. Nosizwe jobber nå med en musikkteater-forestilling, som blir premiert i oktober 2019.

Hanna tok en prat med Nosizwe om det å velge frilanstilværelsen. Om hvordan hun forholder seg til tid, om hva det koster å vie mye tid til sitt virke, og å være engasjert? Hvordan sjonglerer hun mellom ulike prosjekter? Og hva har mammatilværelsen lært henne om prioritering og tidsbruk?


Foto: Privat

Foto: Privat

39 Hva skjer når du blir syk? med Aline Håkestad

For oss frilansere kan det være vanskelig å orientere seg om hvilke rettigheter vi har når vi blir syke, fordi våre rettigheter skiller seg fra rettighetene til de som er ansatt. Vi i Frilanslivet har invitert NAV til en prat, men ettersom vi ikke har lykkes helt enda med å få noen fra NAV til å stille til intervju har vi slått av en prat med Aline Håkestad, tidligere veileder hos NAV. Hun kan svare på en hel del om hvilke rettigheter du har når du blir syk og hvordan du bør gå frem når det først skjer. Aline jobber nå i Oslo Kommune som rådgiver for deltakere i introduksjonsprogrammet. Takk som stilte til prat!


Foto: Hilde Honerud

Foto: Hilde Honerud

38 Kunstner- og kuratorliv med Charlotte Rostad

Kunstner og kurator Charlotte Rostad (34) er fra Kabelvåg, bor i Trondheim. Charlotte jobber primært med tegning, gjerne store tegninger av mennesker, og driver også det kunstnerdrevne utstillingsstedet Rake Visningsrom i Trondheim, sammen med mannen sin. Christina tok turen til Trondheim for å høre hvordan det er å både være utøvende selv men også kuratere andres kunst? Hvordan veksler hun mellom kuratering og egen praksis? Og hvordan er det å jobbe med ektemannen sin? Hvordan håndterer hun forventninger knyttet til egne utstillinger?

Charlotte har deltatt på Høstutstillingen og Trøndelagsutstillingen, har hatt separatutstillinger i Bærum kunsthall, Svolvær Kunstforening, i Tegneforbundet i Oslo og sist i Kongsberg Kunstforening.

Takk til produksjonsselskapet Munch Studios i Trondheim for at vi fikk spille inn denne episoden hos dere <3


Foto: Christina Skreiberg

Foto: Christina Skreiberg

37 Å frilanse fra bygda med Mariell Øyre

Hvordan frilanse i en bygd med 2000 innbyggere? I sommer tok Christina turen til bygda Lærdal, i Sogn og Fjordane, og besøkte Mariell Øyre (28) for å spørre om akkurat det. Mariell er frilansskribent, fotograf og webdesigner og driver også konseptbutikken “Fredag”.

Mariell ble mamma for andre gang bare fem uker før Christina var på besøk på gården de bor på, i et lite gammelt hus, omringet av vakre fjell. Vi snakker om det å flytte til London, men velge å flytte hjem igjen, hvordan livnære seg i en liten bygd, om kunder og oppdrag som kommer på grunn av sine mange blogg- og Instagram følgere, om hvordan Mariell har klart å skrive en roman sammen med ektemannen sin - som hun har vært sammen med siden hun var 14 (!), og om en ungdomstid som var preget av mobbing, men som hun nå ikke ville vært foruten.



Foto: Kristoffer Myhre

Foto: Kristoffer Myhre

36 Å lage podkast med Hanna og Christina

I denne episoden snakker vi om hvordan vi har gått frem for å lage denne podkasten. Hvordan var veien fra ide til gjennomføring? Hva slags teknisk utstyr bruker vi? Hvordan løser vi økonomien, hva koster det?

Vi håper denne episoden er nyttig for de av dere som vil lage egen podkast eller bare er nysgjerrig på prosessen bak dette prosjektet.


Foto: Kristoffer Myhre

Foto: Kristoffer Myhre

35 Nyttårstale fra Frilanslivet

Vi står ved slutten av året. Og ved slutten av sesong 1 av Frilanslivet. Vi har lært mye og noe av det vi har snakket mye om i denne podkasten er frilanseres forhold til penger. For vi ønsker oss et arbeidsliv hvor vi ikke bare skal kunne overleve på lønna, vi skal kunne leve.

Vi frilansere skaper vårt eget arbeidsliv og det innebærer også at vi må sikre oss de samme rettigheter som fast ansatte. Det er selvsagt noe samfunnet som helhet må arbeide for å oppnå, men vi frilansere kan også velge å ta grep.

Hør Hannas appell. Hun holder den for seg selv, for alle dere frilansere der ute, for alle.

Godt nytt år kjære dere!


Foto: Kristoffer Myhre

Foto: Kristoffer Myhre

34 Frem- og tilbakeblikk med Hanna og Christina

I årets siste episode snakker Christina og Hanna om året som har gått. Hva vi har lært? Hva har vært skikkelig bra og hva har vært utfordrende? Vi snakker om podkasten, det å samarbeide, om  frilanstilværelsen generelt og spesielt når en krise oppstår, og tanker om året som kommer. Hanna vil gjøre mer av det hun allerede kan i året som kommer og jobbe litt mindre, Christina vil fortsette med å skrive korte effektive mailer og reiser straks på langtur til Asia.

Første episode i «sesong 2» slippes 7. februar. Vi høres!!

God jul!


Foto: Alice Marie Jektevik

Foto: Alice Marie Jektevik

33 Markedsføring for frilansere med Pernille Tårnes

Som kreativt utøvende er gjerne yrkesvalget også en livsstil. Du er både privatperson og vare. Hvordan balanserer man dette når man skal markedsføre seg selv? Hvorfor bør man være på Instagram? Hvilket innhold blir lagt merke til? Og hvilke verktøy kan man bruke for å gjøre seg synlig? Ukens gjest, Pernille Tårnes, er den ene halvparten av KVASS Kommunikasjon. Hun forteller om hvorfor vi liker å se smilende mennesker og solnedganger, hvorfor det er viktig å formidle historier og vise hva du driver med, og oppfordrer alle til å “komme over kneika”.

Denne episoden ble tatt opp under et live-arrangement i regi av SKUDA, Skuespiller- og danseralliansen.  

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Emma Sukalic

Foto: Emma Sukalic

32 Å velge roen med smykkekunstner Camilla Prytz

Kunstner Camilla Prytz (46) har laget smykker som er blitt båret av kjendiser, kongelige og Hollywood-stjerner. I 2011 bestemte hun seg for å flytte fra hjembyen Oslo, til sørlandsbyen Kristiansand. Christina tok turen til hennes atelier som ligger et steinkast fra havet, for å snakke om det å kaste seg ut i noe helt nytt, om arven etter emaljekunstner Grete Prytz Kittelsen, om ro, isolasjon og tid til arbeidet, om inspirasjon og reiser og om hvor viktig det er å ta opp telefonen og spørre folk om hjelp eller ny kunnskap!

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Ina Hoff Damli

Foto: Ina Hoff Damli

31 Hva er en virtuell assistent med Haleh Ashraf

Haleh Ashraf (35) jobber som virtuell assistent, og påtar seg administrasjonsoppgaver for andre frilansere og små bedrifter. Hun stortrives altså med å gjøre de oppgavene mange av oss skyr mest. Å benytte seg av Haleh sine tjenester er litt som å ha en personlig assistent, bare på frilansbasis. Christina har snakket med henne om hvordan det funker, hva man kan sette bort til henne og hvorfor hun liker å gjøre andres admin-oppgaver.


Intervjuet av Christina Skreiberg



Ole_Ramsdal.jpg

30 AS vs ENK med regnskapsfører Ole Ramsdal

Hva er forskjellen mellom enkeltpersonforetak og aksjeselskap? Hva er ulempene og fordelene?, og når bør man velge hva? For å få litt mer klarhet i disse spørsmålene så har vi invitert regnskapsfører Ole Ramsdal fra regnskapsfirmaet System Regnskap AS for å slå av en prat.

Dette er en live innspilling fra Kulturhuset som en del av kontordagen for musikere, artister og låtskrivere som arrangeres av NOPA, MFO, GramArt, By:larm og MØST.


Foto: Gerhardsen&amp;Karlsen

Foto: Gerhardsen&Karlsen

29 Lekenhet med kunstner Ståle Gerhardsen

Ståle Gerhardsen (38) lager kunst på alle måtene som han synes det er logisk å lage kunst på. Gatekunst, utsmykning, skulpturer, malerier, illustrasjoner, smykker, klær, installasjoner. Ståle er opptatt av inkludering, humor og lek, for det er noe han føler verden trenger mer og mer av.  
Christina tok turen til Trondheim for å snakke med ham om å si opp jobben til fordel for kunst og moro, om synergieffektene av å drive med mye forskjellig, om å gjøre seg selv synlig, om crowdfunding og selvpublisering, og ikke minst om Ståles ønske om å få folk til å smile.

Takk til produksjonsselskapet Munch Studios i Trondheim for at vi fikk bruke både studio og utstyr hos dere, slik at vi fikk laget denne episoden!

www.staalegerhardsen.com
Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Katharina Barbosa Blad

Foto: Katharina Barbosa Blad

28 Film og feminisme med produsent Nina Barbosa Blad

Filmprodusent Nina Barbosa Blad er vinner av Amandaprisen for beste kortfilm 2017. Hun er utdannet produsent fra Den norske Filmskolen 2011-2014 og fra Escuela Superior de Comunicación CEV i Madrid. Nina driver produksjonsselskapet Barbosa film sammen med et knippe kule damer, deriblant sin søster. Deres ambisjon er å produsere kunstneriske og relevante filmer og serier, med fokus på å fremheve kvinner. Nina er også andrekandidat i partiet Feministisk initiativ og hun har lenge jobbet med å synliggjøre og endre den skjeve kjønnsbalansen i filmbransjen.

Hvordan er det er å frilanse innenfor filmbransjen? Hvordan jobber hun frem en film? Hva er Ninas tanker rundt maktbalansen og den skjeve kjønnsbalansen? Hvordan er det å ha bygget opp sitt eget filmselskap, og ikke minst, å jobbe med sin egen søster?


Intervjuet av Hanna von Bergen


Lene_Hodge.jpg

27 ABC til frilansing med Lene Hodge og Christina

I denne episoden blir Christina Skreiberg intervjuet av intraprenør Lene Hodge, hvor Lene spør; hva bør jeg vite før jeg kaster meg ut i en tilværelse som frilanser? Vi snakker om å ha bufferkonto, kontorfellesskap, omgi seg med folk som heier, om å bli kjent med bransjen du skal inn i og at det er nok til alle. Denne episoden er kanskje aller mest relevant for deg som er fersk som frilanser, eller vil kaste deg ut i det.

Episoden ble spilt inn for ett år siden (!), hjemme hos Christina. Det var før vi hadde studio på Spaces, og før vi hadde kjøpt oss det utstyret vi har i dag. Derfor er ikke lyden prima. Sorry! Men den duger, altså! Lene Hodge frilanset ikke lenge, for hun fant ut at hun trives best som intraprenør; en som driver med nyskaping innenfor en etablert virksomhet. Lene har jobbet i miljøbevegelsen i flere år, har jobbet i den fantastisk fine butikken Studio Bazar i Oslo, hun har vært forretningsutvikler i start-up’en Repairable og har nylig begynt i jobb i Norges vassdrags og energidirektorat.

Christina Skreiberg intervjues av Lene Hodge.  


Foto: Øystein Grutle Haara

Foto: Øystein Grutle Haara

26 Ubrukelighetens tilstand med danser Sulekha Ali Omar

Sulekha Ali Omar har jobbet som frilans danser i over 10 år. Sulekha er utdannet fra ballettlinjen på Kunsthøgskolen i Oslo. Siden har hun jobbet som samtidsdanser og skuespiller, og trives med et personlig danseuttrykk. Sulekha er 37 år, hun bor i Oslo, vokste opp i Harstad, før det Kenya, og har somalisk bakgrunn.

Christina har tatt en prat med henne om å gi seg 100 prosent hen til dansen og forsvinne inn i oppgaven, om stereotypier, twerking og om mangfold skrevet i panna og ikke minst om å føle seg ubrukelig.

Intervjuet av Christina Skreiberg



Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

25 Pensjonsprat med pensjonsøkonom Knut Dyre Haug

Som frilanser er jeg nysgjerrig på hvordan pensjon fungerer for oss “utenfor” den faste ansettelsen. For hva skjer når du blir gammel? Hva kan du forvente deg å rutte med når du er pensjonert frilanser? Hvordan bør du spare, og hva er egentlig minstepensjon på?

For å hjelpe oss svare på disse spørsmålene har vi invitert Knut Dyre Haug. Han er pensjonsøkonom i Storebrand og benyttes mye av bedrifter, privatpersoner og media som rådgiver og ekspert i pensjonsspørsmål. Han har som mål å bringe kunnskap og interesse om pensjon frem og ut på en forståelig måte. Knut kaller seg selv #pensjonsknut på sosiale medier og har faktisk sin egen podkast om pensjon.

Liveopptak fra Spaces. I samarbeid med MØST, Samspill musikk og Spaces

Intervjuet av Hanna von Bergen


Foto: Agnete Brun

Foto: Agnete Brun

24 Grensesetting og nervøsitet med kommunikasjonstrener Marianne Mørk Larsen

Hvordan setter du grenser for deg selv, uten å virke “vanskelig” eller “sutrete”? Hvordan kan du bygge egen selvfølelse? Hva skjer i kroppen når du blir nervøs? Og hvordan håndtere det? Christina snakker med skuespiller, kurs- og foredragsholder Marianne Mørk Larsen, som har besøkt oss en gang før, i episode 10 (lytt gjerne til den først om du ikke har hørt den). I denne episoden fortsetter Marianne og lire av seg gode råd!

I 20 år har Marianne holdt kurs og foredrag om akkurat slike ting! God lytt!

www.mmlarsen.no

Intervjuet av Christina Skreiberg.


Christian_Udjus.jpg

23 Livet i skogen med møbeldesigner Christian Udjus

For 2,5 år siden flyttet Christian (37) og hans samboer til et laftet energibesparende hus midt i skogen i Hovin, Telemark og har siden fått lille Odin som nå er 14 mnd gammel. Christian sa opp jobben sin i Oslo og satset fullt på å bygge opp sitt nystartede møbelfirma for ca 1 år siden. Christian har vært utøvende kunstner før han gikk inn i en fast jobb innenfor import, salg og markedsføring av øl og sprit - og nå designer og lager han håndlagde kvalitetsmøbler.

Hanna snakker med Christian om hvordan det er å starte opp for seg selv, hvordan overgangen fra fast arbeid til frilanslivet er og hvordan de nye omgivelsene har åpnet opp nye muligheter for å gjøre det han nå gjør.  

Intervjuet av Hanna von Bergen.


Foto: Rune Nilsen

Foto: Rune Nilsen

22 Å være kritisk med journalist Anki Gerhardsen

Frilansjournalist Anki Gerhardsen (51) stiller stadig spørsmål ved den makten mediene har. De siste årene har hun i spalten «Medierevisjonen» i Aftenposten markert seg som en uredd mediekritiker.

Anki bor i Bodø, og har tilbragt mesteparten av livet i nord. Hun er teater- og kunstkritiker og er prosjektleder i det russisk-norske journalistnettverket Barents Press.

Når det noen ganger stormer rundt henne går hun en del runder rundt på stuegulvet, eller tar seg en fjelltur. Christina dro til Bodø for å snakke med henne om å kjempe for det som kjennes viktig, om si ifra når hun mener noen behandles urettferdig - på bekostning av egne ferier, om faren for å bli oppfattet som en gneldrekjerring, om hennes nesten ikke-eksisterende skille mellom jobb og fritid, om det å skrive og om hvorfor hun ikke drikke øl med kunstnerne hun anmelder.

Episoden anbefales for alle frilansere, og for absolutt alle journalister der ute - frilanser eller ei.

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Marte Vike Arnesen

Foto: Marte Vike Arnesen

21 Tidsstyring med Hanna og Christina

Begge damene bak denne podkasten har hendene fulle med mange ulike prosjekter og er over gjennomsnittet glad i struktur og system. Derfor har vi viet en hel episode til det store spørsmålet: Hvordan styre tid? Vi snakker blant annet om hvilke konkrete apper og verktøy Hanna bruker, om Christinas hang til sin sorte almanakk og post-it lapper, om hvorfor vi synes det er viktig med bevissthet rundt tidsbruk og hvordan vi skaper system i kaoset.

Samtale mellom Hanna og Christina


Foto: Lasse Fløde

Foto: Lasse Fløde

20 Kunst og business med keramiker Anette Krogstad

Keramiker Anette Krogstad har utmerket seg ved å produsere tallerkener for de anerkjente restaurantene Pjoltergeist i Oslo, Lysverket i Bergen, og ikke minst; Michelin-restauranten Noma i København.

Anette har en master i kunstfag fra Kunsthøgskolen i Oslo og en bachelor i produktdesign fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Hanna tar en prat med henne og spør: Hvordan jobber hun i grenselandet mellom kunst og design som keramiker? Hvordan har hun utvidet sin business? Hvordan jobber hun strategisk, økonomisk og kommersielt men beholder originaliteten og merkevaren hun har bygget opp? Anette forteller om å gripe mulighetene, jobbe beinhardt og om å bygge opp egen merkevare.

www.anettekrogstad.no

Intervjuet av Hanna von Bergen


Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Foto: Martin Slottemo Lyngstad

19 Pengesnakk med journalist Sindre Leganger

Frilansjournalist Sindre Leganger har lært seg å elske forhandlinger, og det er det jo de færreste av oss som gjør. Derfor har Christina tatt en prat med ham om forhandlingsdans, om hvorfor det er viktig å tenke på penger, og om å finne sin pris og verdi. Sindre er både skrivene journalist samt en prisbelønnet radiodokumentarist. Han har laget krimpodkastene Uløst og Skuddet på Toftøy, og ble i 2017 kåret til Årets Frilanser av Norsk Journalistlag.

www.sindreleganger.no

Intervjuet av Christina Skreiberg.


Foto: Torstein Brechan

Foto: Torstein Brechan

18 Utstillingsdesign med grafisk designer Nina Ansten

Den aller første boken grafisk designer og kunstformidler Nina Ansten utformet var for Yoko Ono utstillingen ved Astrup Fearnley Museet i 2005. Det var før hun hadde bestemt seg for å starte for seg selv, men hun kjente at det her, det er jo drømmejobben. Siden har hun utformet profiler og bøker for utstillinger med kunstnere som Damien Hirst, Andy Warhol og Morten Viskum.

Vi har snakket med Nina om design, typografi, om å ha morgenmøter med seg selv, om å velge frilanslivet og om at hun noen ganger i året tar med seg jobben, og bytter leilighet og kontor med venner på Jæren eller i London!

www.anstenstudio.no

Intervjuet av Christina Skreiberg.


Foto: Marte Vike Arnesen

Foto: Marte Vike Arnesen

17 Frilansdrømmen med journalist Christina Skreiberg

Bli bedre kjent med Christina, en av personene bak denne podkasten. Christina er 37 år og jobber som featurejournalist, fotograf og forfatter. Hun ble i 2016 kåret til «Årets Frilanser 2016» av Norsk Journalistlag for prosjektet «Hei nabo! – én blokk, en hel verden». «Hei nabo!» er et dokumentarprosjekt hvor Christina i løpet av seks år intervjuet og fotografert sine naboer i en blokk på Tøyen. For å vise at vi alle er mer enn det du først ser. Prosjektet kulminerte i bokutgivelse og fotoutstilling i Rådhusgalleriet i Oslo.

Helt siden Christina gikk på ungdomsskolen drømte hun om å bli frilansjournalist. Ikke bare journalist, men en fri journalist! Hvorfor hadde hun den drømmen? Hvordan har veien vært fra da hun startet ut for omtrent 12 år siden, til nå, som etablert tobarnsmor? Vi snakker om å sette seg mål, tro at du kan, om de tøffe tidene og de store oppturene.

www.christinaskreiberg.com  // www.heinabo.no  Intervjuet av Hanna von Bergen.   


Foto: Cristian Zervos

Foto: Cristian Zervos

16 Tysklandsturnering med musiker Einar Stray

Musiker Einar Stray har de siste 10 årene turnert Tyskland rundt for utsolgte hus. Frilanslivet inviterte han til en prat om hvordan og hvorfor han tilbringer så mye tid i Tyskland. Vi snakker løst og fast om turnelivet, hvordan det tyske markedet er og historier fra veien.

Einar Stray (1990) er en Spellemannsvinnende musiker og artist fra Sandvika utenfor Oslo med 10 år på baken i musikkbransjen. Han er mest kjent for sitt arbeid med Moddi, Cezinando og ikke minst Einar Stray Orchestra.

www.einarstrayorchestra.com

Intervjuet av Hanna von Bergen


Foto: Ilja Hendel/Kulturrådet.

Foto: Ilja Hendel/Kulturrådet.

15 Å søke støtte med Arne Vestbø fra Kulturrådet

Du kan få mye igjen for å bruke tid og ressurser på å søke støtte. Men det kan også kjennes overveldende, det kan være vanskelig å vite hvordan man går frem, hva som er viktig, hvordan søknader blir vurdert og generelt hvordan man øker sin sjanse for å få støtte.

Derfor tok vi en prat med Arne Vestbø, Seksjonsleder for Litteratur og allmenne kulturformål i Kulturrådet om det å søke støtte. Hva er de vanligste feilene? Når i prosessen av et prosjekt kan man søke? Hvordan vurderer Kulturrådet søknader? Det og mye mer kan du høre om i denne ekspertepisoden.

www.kulturrådet.no

Intervjuet av Hanna von Bergen.


Foto: Gry Traaen

Foto: Gry Traaen

14 Alt for kunsten med fotograf Iffit Qureshi

Kanskje er du en av de 2000 menneskene kunstner og fotograf Iffit Qureshi har stoppet i Oslos gater og fotografert, til prosjektet Humans of Oslo. Prosjektet resulterte i bok og utstilling. Flere av hennes andre prosjekter har også resultert i utstillinger, som f. eks Aktivistene som stilles ut på Utøya nå. Iffit kaller seg en “samvittighetsfotograf”, og vi kan vel trygt kalle henne en aktivist. I 2016 mottok hun Oslo bys kunstnerpris. Vi har tatt en prat om hva hun ofrer for kunsten, om hvor vanvittig mye hun jobber, om å ikke bli rik og sjelden få tatt seg en ferie - men hvorfor hun gjør det likevel!

www.iffitqfoto.com

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Marte Vike Arnesen

Foto: Marte Vike Arnesen

13 Å ivareta seg selv med Hanna og Christina

Å ha en god balanse mellom jobb og fritid kan være utfordrende for oss frilansere. Så hvordan kan man best ivareta seg selv? Hva gjør det så vanskelig? Når og hvordan merker man at det bikker over? Hanna og Christina snakker om verdien av en god (sommer)ferie, om perioder med alt for mye jobb, om stresset som setter seg i kroppen, om hvordan ta grep og om å “let go”. Dette er siste episode før vi tar oss sommerferie! Neste episode kommer i begynnelsen av august. God sommer, da dere!!

Samtale mellom Hanna og Christina


Foto: Privat

Foto: Privat

12 Livet som kunstvlogger med kunsthistoriker Silje Sigurdsen

“Man trenger ikke å være kul for å gjøre kule ting”, sier kunsthistoriker Silje Sigurdsen. Fra hjembyen Bergen driver hun videobloggen kunzt med z, hvor hun gir deg og meg innblikk i kunst og kunstscenen her i Norge, og også ute i verden. Målet er å gjøre flere interessert i kunst. Christina snakker med Silje om hennes Red Bull avhengighet, om å prise seg riktig og om at Silje tenker at “man ikke må være så redd for alt mulig”.

www.kunzt.no

Intervjuet av Christina Skreiberg


Foto: Synne Øverland Knudsen

Foto: Synne Øverland Knudsen

11 Å få ting til å skje med poet Fredrik Høyer

Hanna tar en prat med poet Fredrik Høyer og graver litt dypere i hvordan han gikk fra å skrive poesi hjemme i sin egen stue til en utsolgt hovedscene på Nationaltheatret. Hvordan kan man leve av noe så nisjete som poesi? Hvordan nådde diktene hans hovedscenen? Lurer det seg noen mystiske vaner, hemmelige triks eller skjer ting bare av seg selv?

Fredrik Høyer er en norsk poet som er mest kjent for sine opptredener med en særegen form for performativ poesi, hvor han opptrer i litterære, musikalske og kulturelle sammenhenger, på ulike scener og arrangementer. www.fredrikhoyer.no

Intervjuet av Hanna von Bergen.


Foto: Agnete Brun

Foto: Agnete Brun

10 Å takle avslag med kommunikasjonstrener Marianne Mørk Larsen

Hvordan håndterer du avslag? Hvordan setter du grenser for deg selv, uten å virke “vanskelig” eller “sutrete”? Christina snakker med skuespiller, kurs- og foredragsholder Marianne Mørk Larsen om selvfølelse, grensesetting, om å være god mot seg selv og om å spare på alle komplimentene du får.

I 20 år har Marianne holdt kurs og foredrag om akkurat slike ting! God lytt!

www.mmlarsen.no

Intervjuet av Christina Skreiberg.


Foto: Marte Vike Arnesen

Foto: Marte Vike Arnesen

09 Jobbsjonglering med kulturarrangør Hanna von Bergen

Hanna er en av personene bak denne podkasten, en skikkelig strukturnerd som liker å ha flere prosjekter gående til enhver tid. En ambisiøs frilanser som ofte ender opp med veldig mye jobb og ikke så mye penger. Hva er det vanskeligste med frilanstilværelsen og hva er det beste? Christina tok en prat med sin podkastkollega om grensesetting, sjonglering av ulike prosjekter, balanse mellom fritid og jobb, og strukturering av tid.Hanna von Bergen har jobbet frilans siden hun ble ferdigutdannet i 2015. Hun er musiker, jobber med egeninitierte prosjekter, samt som prosjektleder for kulturarrangementer som TEDxOslo, PechaKucha Night Oslo, Ultimafestivalen, Oslo Pix og Film Fra Sør.

www.hannavonbergen.com

Intervjuet av Christina Skreiberg.


Foto: Gry Traaen

Foto: Gry Traaen

08 Å vise følelser med programleder Marthe Sveberg

Marthe Sveberg driver FolkOm.no, som er filmsnutter på nett om alt det vi mennesker tror vi er alene om, men som vi FAKTISK er mange om. I samtale med Christina snakker hun om å være åpen om psyken, om hvordan psyken påvirker frilanshverdagen, om å være liten og sart, hvordan deale med det, og om å gi seg selv en break i blant. Marthe er tidligere programleder i TV2, og er ifølge henne selv norges mest ukjente kjendis.

www.folkom.no

Intervjuet av Christina Skreiberg.


Foto: Privat (Ida Nicoline Strand)

Foto: Privat (Ida Nicoline Strand)

07 Introduksjon til regnskap med regnskapsfører Fred Gerhard Strand

Hvordan registrerer jeg utgiftene mine og hva kan man trekke av på skatten? Hva er moms?  Denne episoden er kanskje aller mest for deg som vurderer å frilanse eller akkurat har startet opp som frilanser og trenger en innføring. Kanskje lurer du på: Hva har jeg begitt meg ut på? Hva må jeg vite om inntekter og utgifter for å drive selv? Hanna snakker med regnskapsfører Fred Gerhard Strand fra regnskapsfirmaet Gerhard & Sønn AS. God lytt!

www.gerhardogsonn.no

Intervjuet av Hanna von Bergen.


Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Foto: Martin Slottemo Lyngstad

06 Radiomagi med journalist Sindre Leganger

Hvordan jobber journalist og radiodokumentarist Sindre Leganger når han lager krimpodkaster som Uløst, Hele historien og Skuddet på Toftøy? Hvordan går han frem når han intervjuer for radio? Er han hekta på true-crime? I samtale med Christina forteller han også om å jobbe etter faste rutiner, om hvor viktig det er å ta seg ordentlig betalt, om forhandling og hvordan han jobber frem ideer.

For sitt arbeid med radio mottok Sindre i 2017 prisen Årets Frilanser av Norsk Journalistlag, og i juryens begrunnelse beskrives han som et forbilde for andre frilansere. I tillegg til å lage radiodokumentarer er Sindre også skrivende featurejournalist.


www.sindreleganger.no

Intervjuet av Christina Skreiberg.


Foto: Marte Vike Arnesen

Foto: Marte Vike Arnesen

05 Å skape rom for egne prosjekter med Hanna og Christina

Noe av det Hanna og Christina verdsetter mest ved å jobbe som frilanser, er muligheten til å skape og realisere egne drømmer og prosjekter. I denne episoden snakker vi om nettopp det å jobbe med egne prosjekter, kontra det å ta betale oppdrag. Hvordan skape noe fra ide til virkelighet? Hvilke hindringer pleier å stå i veien?

I denne episoden blir du også litt mer kjent med oss, og våre tanker og erfaringer og tja, vi snakker også litt om hvordan denne podkasten kom til, den er jo også et “eget prosjekt”.

Hanna: www.hannavonbergen.com (musikk) // www.oslossupermarked.com
Christina:  www.christinaskreiberg.com & www.heinabo.no

En samtale mellom Hanna og Christina.


Foto: Niklas Lello

Foto: Niklas Lello

04 Myten om den frie frilanseren med UKS-styreleder Ruben Steinum

Er kunstneren fri? Kan man være fri om man ikke kan leve av sitt virke? Hanna tok en prat med kunstner og styreleder i UKS, Ruben Steinum om dagens levevilkår til kunstnere. For norske kunstnere tjener stadig mindre. Flertallet av kunstnere lever ikke av å være kunstnere. Fra 2006 har inntektene bare gått nedover. Og er du blakk, da er du ikke fri. Ruben Steinum er en av forfatterne bak boken “Å leve av kunsten - om kunstnernes arbeidsvilkår og myten om den frie frilanser”. Ruben er også styreleder for Unge Kunstneres Samfund (UKS), styremedlem i Norske Billedkunstnere (NBK), kunstner og en av gründerne bak kunstkjøper-appen Atelier. www.manifest.no/a_leve_av_kunsten // www.uks.no // www.atelieropen.no 

Intervjuet av Hanna von Bergen.

 
Foto: Florian Hetz

Foto: Florian Hetz

03 Å finne ut hva som er viktig med musiker Bendik Giske

- Jeg tenker ofte på banale analogier som at hvis haien slutter å svømme så dør den... Jeg er en hai! Så selv om jeg ikke aner hva jeg jobber med, så må jeg jobbe, sier saksofonist Bendik Giske. Vi tok en prat om å aldri slutte å svømme, om å tørre å være i det “uvisse rommet”, der man ikke helt vet hva som vil oppstå, men å bli der for å finne ut hva som er VIKTIG for en selv. Vi snakker også om å få ting til å skje, og hvor umulig det kan føles før man setter i gang. Bendik er saksofonist, men jobber eksperimentelt med musikken sin som han gjerne blander med scene- og billedkunst. Han har for eksempel stått på scenen i Den Norske Opera, sammen med artist Nils Bech, og opptrådt under Art Basel.

www.bendikgiske.com // Intervjuet av Christina Skreiberg.

 
Foto: Jan Christensen

Foto: Jan Christensen

02 Å holde på drømmen med fotograf Linda Bournane Engelberth

Høsten 2017 ble fotograf Linda Bournane Engelberth tatt opp som medlem i det prestisjetunge fotobyrået VII i New York. Vi har tatt en prat om det å finne “sitt eget rom”, et rom som bare er ditt. Vi snakker om å følge drømmen sin, om målrettet jobbing år etter år, for å nå den drømmen - og om å ikke bytte drøm underveis. Vi snakker også litt om å jobbe med langsiktige prosjekter, om å strukturere frilansdagene og litt om moren hennes…

www.lindabournane.com // Intervjuet av Christina Skreiberg.

 
Foto: Solveig Bergli Selj

Foto: Solveig Bergli Selj

01 Prokrastinering med tegneserieskaper TegneHanne

Hanne Sigbjørnsen, bedre kjent som Tegnehanne, er en selvproklamert prokrastinerer som tidligere har uttalt at "Å si til noen som prokrastinerer at de burde kjøpe en planleggingsbok, er som å si til noen som er deprimert at de bare burde være gladere". Vi tok en prat om fiktive deadlines, prokrastinering, penger, ytre forventninger og målunngåelse.Hanne Sigbjørnsen har lenge kombinert tegneseriekarrieren med jobben som sykepleier. Hun har gitt ut fire tegneseriebøker og skriver fast for Aftenposten.

www.tegnehanne.no // Intervjuet av Hanna von Bergen.

 
Foto: Marte Vike Arnesen

Foto: Marte Vike Arnesen

00 Trailer

Velkommen til det som snart skal bli Frilanslivet. Første tre episodene av Frilanslivet slippes 20. april og deretter slippes det en episode hver uke. Her kan du høre en liten smakebit på noe av det som kommer! Frilanslivet er en podkast av Hanna von Bergen og Christina Skreiberg. Hanna har frilanset i 3 år og Christina i 12 år. Begge møter vi hele tiden ting i frilanshverdagen som vi må forholde oss til, som f.eks hvordan skal vi forhandle? Hva slags pensjonsordning burde jeg ha? Hvordan jobber alle andre? Hvordan takler jeg ensomhet? Hvordan blir jeg mer inspirert eller jobber bedre? 

Vi håper Frilanslivet blir en ressurs for alle som driver for seg selv og vil fungere som en inspirerende og faglig kanal som gir støtte, kunnskap og underholdning. Vi skal intervjue eksperter om alt fra forhandling, målsetting, pensjon og regnskapsføring, intervjue andre frilansere som inspirerer oss, samt samtale med hverandre om egne erfaringer og opplevelser.