HISTORIEN BAK FRILANSLIVET

Hvordan unngår vi å få en slik underklasse? Å bli en del av den selv? Hvordan kan vi gjøre det lettere å frilanse i Norge i dag? Vi sitter ikke på svaret eller løsningen, men vi vil bidra! Frilansernes kår bør bli en del av det offentlige ordskiftet. Vi vil lette på sløret, vise hva som ligger bak fasaden, dele kunnskapen vi sitter på, og lære enda mer. Vi vil være en plattform som gir støtte, kompetanse og inspirasjon til den enkelte frilanser, samt vise hvilket kreativt mangfold som finnes blant frilansere, hvilken ressurs vi representerer. Målet med FRILANSLIVET er å bidra til at vi blir flere ressurssterke frilansere, slik at arbeidsformen kan være bærekraftig for den enkelte og for samfunnet.
I blant er vi superhelter, andre dager føler vi oss helt udugelige! Så la oss stå sammen, og heie på hverandre!
En frilanser… Er det en som sover lenge og tilbringer hele dagen på kafe? En som ikke gidder å få seg fast jobb? En pengelens løsarbeider? For noen er dette kanskje tilfelle men for de aller fleste av oss består frilanstilværelsen av beinhard jobbing. Selvdisiplin. Evne til personlig lederskap. Målrettethet. Engasjement, ideer og initiativ. Og ikke minst, stålkontroll på økonomien.
Hanna og Christina er stolte av å frilanse, stolte av å drive selv! Arbeidsformen er selvvalgt, en drømmetilværelse! Likevel er vi på vakt. For frilansere kan lett bli en underklasse i samfunnet. Vi er del av en gruppe som har færre rettigheter, mindre trygghet og generelt sett lavere lønn enn fast ansatte. Ikke alle har valgt frilanstilværelsen selv, og da kan det være ekstra krevende å kjenne at du alltid skal prestere, at du selv må forhandle om anstendige honorarer.

KORT OM PROSJEKTET

Frilanslivet  er en podkast som handler om hvordan det er å jobbe som frilanser innenfor den kreative sektoren i Norge. Podkasten lanseres i mars 2018 av Hanna von Bergen og Christina Skreiberg. Christina er frilansjournalist, tobarnsmor og har vært frilanser de siste ti årene. Hanna er prosjektleder, musiker og kulturarrangør og har vært frilanser de siste tre årene. Frilanslivet skal være en ressurs for alle som driver for seg selv og fungere som en inspirerende og faglig kanal som gir støtte, kunnskap og underholdning. Vi skal intervjue eksperter om alt fra forhandling, målsetting, pensjon og regnskapsføring, intervjue andre frilansere som inspirerer oss, samt samtale med hverandre om egne erfaringer og opplevelser.

Vi opplever at mange syns synd på oss, mens vi, vi føler at vi lever drømmen!

EPISODER

Her er et utvalg av episoder som vil bli lansert på podkasten. 

Fredrik Høyer
Bendik Giske
Linda Bournane Engelberth

Å få ting til å skje med poet Fredrik Høyer

Hvordan får man ting til å skje? Lurer det seg noen mystiske vaner, hemmelige triks eller skjer ting bare av seg selv? Vi tok en prat med poeten Fredrik Høyer for å grave litt dypere i hvordan han gikk fra å skrive i stua til utsolgt hovedscene på Nationaltheatret. 

Fredrik Høyer er en norsk poet fra Drammen, bosatt på Tøyen i Oslo. Han er mest kjent for sine opptredener med en særegen form for performativ poesi, hvor han opptrer i litterære, musikalske og kulturelle sammenhenger, på ulike scener og arrangementer. www.fredrikhoyer.no

Intervjuet av Hanna von Bergen.

 

Å finne ut hva som er viktig med musiker Bendik Giske

Bendik er saksofonist, og jobber eksperimentelt med musikken sin som han gjerne blander med scene- og billedkunst. Christina og Bendik tok en prat om det å finne ut hva som er viktig for en selv, å tørre å være i det “uvisse rommet”, der man ikke helt vet hva som vil oppstå. Vi snakker også om å få ting til å skje, og hvor umulig det kan føles før man setter i gang, og om hvor viktig det er å stå opp om morgenen. www.bendikgiske.com

Intervjuet av Christina Skreiberg.

 

Å holde på drømmen med fotograf Linda Bournane Engelberth

Høsten 2017 ble fotograf Linda Bournane Engelberth tatt opp som medlem i det prestisjetunge fotobyrået VII i New York. Vi har tatt en prat om det å finne sitt ”eget rom”, noe som bare er ditt, om å følge drømmen, og om å ikke bytte drøm underveis, men om det å jobbe målrettet, år etter år, og ikke gi seg. Vi snakker også om hennes langsiktige prosjekter, og litt om moren hennes…www.lindabournane.com

  Intervjuet av Christina Skreiberg. 

OM OSS

Hanna_b.jpg

Hanna von Bergen (f. 1988) har en mastergrad i entreprenørskap og innovasjon samt en treårig prosjektlederutdannelse fra Kaospilotene i Danmark. Hun har jobbet frilans siden hun ble ferdigutdannet i 2015 med en variasjon av egeninitierte prosjekter og kulturarrangementer for diverse kunder slik som TEDxOsloPechaKuchaNight OsloUltimafestivalenOslo Pix og Film Fra Sør. Egne prosjekter har bl.a bestått av Oslos Supermarked, en streetartutstilling om uavhengige gründere og denne podkasten her. I tillegg til en bakgrunn som prosjektleder og arrangør har Hanna praktisert musikk siden barnealder. Hun har gitt ut en plate, turnert i Tyskland og komponert musikk til en nysirkusforestilling som ble spilt for over 3000 personer. Hannas kunnskap innenfor prosjektutvikling, entreprenørskap og musikkteknologi er det som danner bakgrunnen for hennes engasjement og kompetanse i podkasten Frilanslivet.

Last ned CV her. www.hannavonbergen.com (musikk)

Christina_nettside_b.jpg

Christina Skreiberg (f. 1981) er frilansjournalist, fotograf og forfatter. Helt siden hun gikk på ungdomsskolen var det det hun ville bli; en fri journalist! Hun ble i 2016 kåret til «Årets Frilanser 2016» av Norsk Journalistlag for dokumentarprosjektet «Hei nabo! – én blokk, en hel verden». Prosjektet kulminerte i bokutgivelse og fotoutstilling i Rådhusgalleriet i Oslo. Christina har frilanset, av og på, i ti år. Hennes oppdragsgivere er blant annet Aftenposten, DN lørdag, D2 og Innsikt. I en toårsperiode var hun reportasjeleder for barneavisen Aftenposten Junior, og har også stått for utviklingen av aviskonseptet, i samarbeid med Aftenposten Juniors redaktør. Avisen har mottatt en rekke priser og utmerkelser. Christina har i en årrekke arrangert kulturarrangementet PechaKuchaNight Oslo hvor hun møtte Hanna. Christina har sin journalistutdannelse fra London, hvor hun startet en gratisavis for bydelen Shoreditch, samt jobbet for The Times. Før det hadde hun vært utvekslingsstudent i USA, gått IB-linjen i Oslo og reist alene rundt i Guatemala – hun liker å bevege seg rundt i verden!

Last ned CV her. www.christinaskreiberg.com // www.heinabo.no

SPØRREUNDERSØKELSE BLANDT FRILANSERE

Før lansering av podkasten Frilanslivet ble det laget en spørreundersøkelse for å bedre forstå vår målgruppe; frilansere i den kreative bransjen i Norge - og hvilke behov de hadde. Til sammen ble det sendt inn 170 svar i løpet av noen dager og dette er resultatet. LAST NED HER

Screen Shot 2018-03-27 at 12.18.38.png
Screen Shot 2018-03-27 at 12.09.51.png
Screen Shot 2018-03-27 at 12.18.44.png
Screen Shot 2018-03-27 at 12.09.56.png
Screen Shot 2018-03-27 at 12.10.08.png

PRESSEBILDER

Fotograf Marte Vike Arnesen www.martevikearnesen.com

 TRYKK PÅ BILDET FOR Å LASTE NED HØYOPPLØSELIG FIL  til ventre: Hanna von Bergen / til høyre Christina Skreiberg

TRYKK PÅ BILDET FOR Å LASTE NED HØYOPPLØSELIG FIL

til ventre: Hanna von Bergen / til høyre Christina Skreiberg

 TRYKK PÅ BILDET FOR Å LASTE NED HØYOPPLØSELIG FIL  til ventre: Hanna von Bergen / til høyre Christina Skreiberg

TRYKK PÅ BILDET FOR Å LASTE NED HØYOPPLØSELIG FIL

til ventre: Hanna von Bergen / til høyre Christina Skreiberg