
Book et foredrag
Frilanslivet brenner for å formidle kunnskap om hva som skal til for å lykkes som frilanser i kultursektoren.
-
Lær hvordan du skriver sterke søknader, budsjetterer smart og får støtte til dine kulturprosjekter. Et konkret og motiverende foredrag basert på egen erfaring med å sende over 100 søknader og motta mer enn 5 millioner kr i tilskudd til ulike kunst og kulturprosjekter.
Frilanslivet har tidligere holdt tre heldagsseminarer om å søke tilskudd i egen regi for nærmere 200 deltakere.
-
Hva skal til for å kunne leve av frilansdrømmen og oppnå et bærekraftig frilansliv? Hvordan få et frilansliv med mestring, kontroll på økonomien og tid til kreativt utøvende arbeid?
Velg blant fem frittstående foredrag eller sett dem sammen til 1-3 dagers kræsjkurs
Målet er at frilansere i medie-, kunst- og kulturbransjen skal kjenne seg bedre rustet som frilanser, at de kjenner at de er en del av et fellesskap, at de får flere av de oppdragene de selv vil ha, og samtidig har kontroll på business-biten!
-
Et foredrag fylt med erfaringer, tips og påminnelser – fra pitsjing til grensesetting. Perfekt for både nye og erfarne frilansere som ønsker inspirasjon og fellesskap.
-
For deg som er i oppstarten av frilanslivet. Lær det viktigste om etablering, prising, nettverk og mentale verktøy for å stå støtt i en fri og fleksibel arbeidshverdag.
-
Få innsikt i hvordan du tar egne idéer fra tanke til virkelighet – med tid, støtte og gjennomføringsevne. For alle som vil skape og drive egne prosjekter innen kunst og kultur.
-
For deg som hyrer frilansere: lær hva som motiverer dem, hvordan du bygger tillit og får det beste ut av samarbeidet. Passer for ledere, arbeidsgivere og oppdragsgivere.
-
Hva står frilansere og kulturutøvere i – og hva skal til for å forbedre vilkårene? Et innsiktsfullt foredrag om bransjens utfordringer, muligheter og systemsvikt.
Fra venstre: Christina Skreiberg og Hanna von Bergen
Hvorfor lære av oss?
Med over 30 års erfaring fra kulturfeltet og mediebransjen og med dyptgående innsikt om målgruppen formidler Hanna og Christina om det å drive business & frilanse på en forståelig, motiverende og underholdende måte som treffer utøvere i kultursektoren.
De har utviklet et 3-dagers kræsjkurs og et heldagsseminar om å søke tilskudd, som de holder i egen regi. De underviser også for skoler, fagorganisasjoner, næringslivet og kulturaktører.
I 2021 mottok Frilanslivet 420 000 kr i DIP midler fra DogA til en designdrevet innovasjonsprosess hvor de i løpet av ett år undersøkte hvilke kompetansehevende behov frilansere i kultursektoren har - dette i form av spørreundersøkelser, researchsamtaler og pilotering av kurs. Flere av kursene og foredragene er utviklet som resultat av dette arbeidet.
I løpet av de åtte årene de har drevet Frilanslivet har de tilegnet seg et rikt datagrunnlag om målgruppen. De har gjennomført mer enn 100 dybdeintervjuer med utøvere og 40 intervjuer med eksperter relatert til feltet.
Det unike er at Hanna og Christina formidler fra to utøvere sitt ståsted. De vet akkurat hvor skoen trykker, de deler av egne erfaringer, og bruker et språk og eksempler som kulturaktører kjenner seg igjen i.
Frilanslivet har holdt foredrag for:
NOPA / GRL PWR Festivalen / Trondheim Calling / Fristup / KIGO / KHIO / Fotofestivalen Nordic Light / The Art Academy Bergen / CREO / Sentralen / Grafill / Norsk Skuespillersenter / IMDi / Museene i Akershus / Regnskogfondet / Westerdals / SKUDA / Blender Collective / Einar Granum Kunstfagskole / Ålesund Ytre Kunstskole / Hålogaland Teater / Buskerud teater / Scenetreff Trøndelag / Proscen / RE Gründerhus / Kulturskolen i Fredrikstad / Ullensaker kommune /Skjeberg Folkehøyskole.
“Foredraget var fylt til randen med nyttig informasjon og inspirasjon, og formidlingen var både engasjerende og inkluderende. Vi ønsker definitivt å invitere Frilanslivet tilbake til vårt nettverk, og vil anbefale dem på det varmeste.”
Gunhild Ramsay Kovacs, Rådgiver kreative næringer og byliv, Ullensaker kommune
“Å delta på kurset til Frilanslivet var som å bli skutt ut av en kreativ kanon!”
Ludvik, tidligere kursdeltaker, 3-dagers kræsjkurs
“Denne duoen er en duo du ikke visste du trengte i livet ditt. Anbefaler de på det sterkeste!”
Camilla, deltaker på heldagsseminaret til Frilanslivet

“Foredraget “Frilanslivets 10 beste tips for å søke tilskudd “ var virkelig lærerikt, interessant og nyttig! Frilanslivet er supre formidler som virkelig vet hva de snakker om. Seminaret ga konkrete tips som kunne brukes umiddelbart, og vi fikk mange aha-opplevelser på hva som er viktig i en søknad og hvorfor.
Rikke Haakenstuen, Leder Marked & Kommunikasjon - Sentralen Oslo
“Hanna og Christina hadde et fantastisk flott opplegg. Studentane beskreiv det som inspirerande og det var også ein flott balanse mellom å snakke om å vere frilansar, faktagrunnlag og erfaringshistorier. Hanna og Christina var utruleg dyktige til å bruke døme og gjere bodskapet konkret. Det gjekk heim og vi er så fornøgde!”
Trine Røssevold, rektor Ytre kunstfagskole.
Velg foredrag
Scroll nedover for å se hva vi har på menyen!
Bli rå på å søke tilskudd
1 time, halv dag eller hel dag
Å søke tilskudd til kulturprosjekter tar tid og terskelen kan kjennes skyhøy! Hvordan gå i gang? Hva må søknaden inneholde og hvordan skriver man en prosjektbeskrivelse? Hva skal med i et budsjett? Hvordan planlegge og tenke strategisk?
Hanna og Christina lever av å starte og drive frem egne prosjekter. Til sammen har de mottatt tilskudd på mer enn fem millioner kroner til forskjellige kunst- og kulturprosjekter opp gjennom de siste 10 årene.
De har sendt godt over hundre søknader og har brukt tid på å lære seg håndverket.
I foredraget deler de tipsene som ikke deltakerne kan google seg til og gir sin innsideinfo fra to utøvere sitt ståsted.
Dette er et motiverende, konkret og matnyttig foredrag.
Booker du dem for 1 time, byr de på et inspirende overblikk og sammenfatter sine beste tips, som heldagskurs får deltakerne all den kunnskapen de trenger for å lykkes med å søke tilskudd til sitt kulturprosjekt.
Frilanslivet har tidligere holdt tre heldagsseminarer om å søke tilskudd i egen regi for nærmere 200 deltakere. Frilanslivet har også holdt kortere foredrag om å søke tilskudd for fagorganisasjoner, skoler, bransjedager, kommuner, næringslivet med mer.
Se detaljert beskrivelse av alle modulene i heldagsseminaret her!
Ekstra ressurser: Søknadspakke med tre maler
Frilanslivet har utviklet en søknadspakke som kan kjøpes som et tillegg til foredraget. Da vil deltakerne motta en pakke med digitale maler som inneholder prosjektbeskrivelse, budsjett og søknadskalender med tips til over 100 steder å søke tilskudd.
Dette gir deltakerne en konkret og enkelt måte å starte arbeidet med å søke tilskudd i etterkant av foredraget.
Hvordan (over)leve
i kreativ bransje
Velg blant fem frittstående foredrag
eller sett dem sammen til 1-3 dagers kurs
Hva skal til for å kunne leve av frilansdrømmen og oppnå et bærekraftig frilansliv? Hvordan få et frilansliv med mestring, kontroll på økonomien og tid til kreativt utøvende arbeid?
Å etablere seg som frilanser i kultursektoren kan oppleves som en jungel av ting å sette seg inn i. Derfor har Christina og Hanna laget et 3-dagers kræsjkurs som består av en rekke foredrag som inneholder alt det de selv skulle ønske noen hadde lært dem da de startet!
Christina og Hanna, og har til sammen frilanset i mer enn 30 år. De velger sine egne prosjekter og oppdrag, tjener godt og elsker å drive selv. For å frilanse kan virkelig være en drømmetilværelse, som kan by på variasjon, fleksibilitet og ikke minst skaperkraft - så lenge man kjenner at man har kontroll og trygghet i bunn.
Målet med enkeltforedragene i kræsjkurset er at frilansere i medie-, kunst- og kulturbransjen skal kjenne seg bedre rustet som frilanser, at de kjenner at de er en del av et fellesskap, at de får flere av de oppdragene de selv vil ha, og samtidig har kontroll på business-biten!
Foredragene kan bookes som enkeltstående foredrag, hvor du kan velge de temaene som er mest relevante for din målgruppe. Vi kan også tilby et sammenhengende kurs over flere dager. Ønsker du kurs over tre dager tilbyr vi dette kræsjkurset!
Ta kontakt så finner vi best løsning for deg og din frilansgruppe!
Les mer om foredragene i nedtrekksmenyen under!
-
Å frilanse innebærer å pitsje seg selv og arbeidet sitt inn, være oppsøkende og utforske muligheter. For ingenting skjer av seg selv. Men hvordan finner du frem til mot og guts, og rydder blygsel og tvil av veien? Hvordan bygger du nettverk? Hvordan ta kontakt og hva er en god pitsj?
I foredraget forteller Hanna & Christina hvordan de selv skaffer egne oppdrag, om deres innstilling til det, hva det har ført til og hvorfor de synes det er gøy. Hør hvorfor Christina drakk kaffe med en ny person hver dag i tre måneder (!) da hun flyttet til København. Eller om hennes venninne, som tok med egen stol og satte seg i resepsjonen til drømmejobben hver dag inntil hun fikk jobben.
Hanna og Christina snakker om verdien av pågangsmot, om hvor mye du kan vinne på å tørre å trå utenfor komfortsonen og ta kontakt på ulike måter med folk de vil jobbe med, om ord de cringer av - som å “selge” og “nettverke” - men som de egentlig syns er positive ting når det gjøres genuint, om å fremsnakke seg selv og om hvor viktig det er å researche de man tar kontakt med.
-
Målet med foredraget er å vise frem ulike måter for frilansere å gjøre seg synlig, og at deltakerne kommer frem til hva de vil være synlige med og hvem de vil være synlig for! Slik at de kan få jobbe med mer av det de ønsker seg.
I foredraget snakker Hanna og Christina om å finne sitt budskap, om ulike måter å vise frem eget arbeid og kompetanse, om historiefortelling og om valg av plattformer & formidlingskanaler. Og ikke minst: Om å gjøre det på en måte du selv er komfortabel med - som passer for deg som utøver - slik at du opprettholder det.
-
Hvordan skal man forholde seg til penger og vite hvordan man skal prise oppdragene sine, eller tiden sin, som frilanser? Hvorfor kan det å prate om penger kjennes så betent? Hva bør man egentlig tjene som frilanser? Hva koster det å drive bedrift? Og hvordan finne sin pris?
Dette er en innholdsrik time hvor deltakerne får høre om Christina og Hannas egne erfaringer og tips om prising og penger. Det blir også konkret gjennomgang av satser, regnestykker og eksempler.
Christina og Hanna formidler på et lett språk og alle som jobber for seg selv i kultursektoren er velkomne! Vi lover deg at deltakerne kommer til å bli klokere og forhåpentligvis også rikere etter dette foredraget. -
Frilanslivet deler sine beste tips om forhandling og hvordan du kan bli en bedre og tryggere forhandler.
Hvordan har Christina og Hanna klart å snu det fra å kjennes som en vond klump i magen, til å nesten like det? Hvordan kan frilansere ruste seg i en forhandlingssituasjon og ikke føle seg som den svake part? Hvordan kan man finne frem til løsninger som er gode for begge parter?
Frilanslivet deler fra egen erfaring, og gir oss tips de selv har plukket opp fra samtaler med både eksperter og andre utøvere.
-
Visste du at trygghet og trivsel øker kreativiteten og produktiviteten din - og at det derfor er masse å hente i å ta seg tid til påfyll og hvile? Eller at å sette av tid til fordypelse to til tre ganger ukentlig i 90-120 minutter reduserer risiko for stress?
I foredraget snakker Hanna og Christina om viktigheten av å skape et bærekraftig frilansliv for å kunne stå i yrket over lang tid. Om å etablere gode rutiner, vaner og systemer samt om å sette seg mål, men fremfor alt fokusere på veien til målet.
Du får tips om konkrete tidsstyringsverktøy, vi viser hvordan vi forholder oss til vår kalender og hvordan vi blokker ut tid til det som er viktigst for oss.
Våre 10 beste tips til å lykkes som frilanser
1-2 timer
De deler fra opp- og nedturer og snakker om penger, grensesetting, pitsjing, å bygge nettverk og skape synlighet. De formidler med både humor og alvor, om å kjenne seg som en superhelt én dag, og helt udugelig den neste!
Dette er en vitamininnsprøyting, med konkrete råd deltakerne kan ta med seg hjem. Passer for alle i bransjen, og har deltakerne litt erfaring bak seg, er det bare et pluss! For selv etter å ha holdt på lenge kan det være godt med en påminner om gode rutiner og å kjenne på et fellesskap.
Et foredrag for etablerte frilansere så vel som uetablerte, der Christina og Hanna deler av sine dyrekjøpte erfaringer etter til sammen 30 års frilansing!
ABC til frilansing
1-2 timer
Et foredrag myntet på de uetablerte, de som er i starten av sitt frilansliv - med mål om at det skal bli både lettere og morsommere å komme i gang og skape gode rammer for et godt frilansliv.
Hanna og Christina forteller hvordan de etablerte seg, deler fra de første årene og forteller hva som har vært viktige grep for at de selv har lykkes.
De gir en innføring i hva det innebærer å etablere foretak, i prising, nettverksbygging, gode rammer og rutiner, synliggjøring, gutsing og mental robusthet.
Hvordan starte
kulturprosjekter
1-3 timer
Å igangsette egne prosjekter og ideer er en driver for mange utøvere i kulturfeltet. Det er det også for Christina og Hanna!
Men hvordan ta idéen om en forestilling, bokutgivelse, et manus eller noe helt annet fra idé til ferdig resultat? Hvordan blokke ut tid til det, og ikke minst få finansiert det?
Hanna og Christina fra Frilanslivet lever av og brenner for å realisere egne prosjekter.
De har skapt mer enn 20 ulike kulturprosjekter gjennom sine frilanskarrierer, alt fra; bøker, musikkplate, turné, podkaster, utstillinger, markeder, konserter, klesdesign med mer.
I dag drifter de til sammen fire aksjeselskaper med ulike kunst- og kulturprosjekter slik som Frilanslivet, Lysløypa og Oslos Supermarked.
Christina jobbet i seks år med fotodokumentarprosjektet Hei nabo! som resulterte i soloutstilling, bokutgivelse og en rekke foredrag i etterkant, samt prisen “Årets Frilanser 2016” fra Norsk Journalistlag.
Hanna har en mastergrad i entreprenørskap og innovasjon. De siste ni årene har hun arrangert Oslos Supermarked. Julemarkedet har over 13 000 besøkende, 20 kultureventer og 100 markedsaktører fordelt på tre helger.
De elsker å skape konsepter, drive et prosjekt fremover, gjøre prosjektene bærekraftige. Dette formidler de til andre frilansere - slik at det også blir lettere for andre å igansette egne kulturprosjekter og “leve av drømmen“.
Forstå den frihetssøkende frilanseren
1 time - for oppdragsgivere
De færreste av oss frilansere drømmer om fast jobb, morgenmøter, nøkkelkort og firmahytte. Det er helt andre ting som motiverer og driver oss.
Som frihet og fleksibilitet.
Blant annet.
Samfunnet går i retning av færre faste jobber, og flere og flere som driver selv - og i kulturfeltet finner man størst andel frilansere.
Sjansen er derfor stor for at du som oppdragsgiver i denne bransjen hyrer inn en utenfra, på ett eller flere enkeltoppdrag. Da gjelder det å tilrettelegge for at både prosessen og resultatet blir best mulig - for alle parter.
Hvordan kan du være en god oppdragsgiver? Hvorfor lønner det seg å betale rettferdige honorarer, og hvorfor skal du skrive kontrakt?
Vi forteller hvordan du kan etablere gode relasjoner og langsiktige samarbeid, og ikke minst hvorfor du skal invitere frilanseren på julebordet (hint; de vil digge deg for alltid).
Og hvor mye frihet og fleksibilitet må du egentlig tilby?
Hanna og Christina har frilanset i over 30 år til sammen og arbeidsformen er selvvalgt, en drømmetilværelse! De prioriterer oppdrag og samarbeid der prosessen er god og honorarene er anstendige, og velger bort de useriøse.
Hør hvordan de tenker, og ikke minst hvordan de over 100 dyktige folka i bransjen de har intervjuet i podkasten Frilanslivet tenker.
De sitter på unik innsikt om målgruppen; i ett år gjennomførte de en designdrevet innovasjonsprosess (med tilskudd fra DIP-midler fra DogA) hvor de gjennomførte spørreundersøkelser, researchsamtaler og pilotering av kurs for utøvere i kultursektoren. Flere av foredragene over er utviklet som resultat av dette arbeidet.
Foredraget kan tilpasses ditt arrangement og målgruppe. Ta kontakt så tar vi gjerne en prat!
Statusrapport fra kulturfeltet
1 time - for kulturfeltet
Frilansende kunstnere og kulturutøvere ivaretar og skaper landets kunst og kulturliv - men hvem ivaretar frilanseren?
Kunstnere, forfattere, skuespillere, musikere, designere, etc skaper innhold som beriker livene våre og gir oss noe å leve for. Men for mange er kreativ næring også noe å leve av.
Kultursektoren drives frem av enkeltutøvere - som har enkeltpersonsforetak, er ansatt på engasjement og aktører som drifter mindre aksjeselskap. 60 prosent i kultur og underholdningsbransjen er selvstendig næringsdrivende, dette er dermed den bransjen med høyest andel selvstendig næringsdrivende i landet (Statistisk sentralbyrå).
Dette er en gruppe som har og verdsetter frihet og fleksibilitet, men som ofte opplever å stå alene. Mange lever med økonomisk uforutsigbarhet og lavt inntektsnivå.
Hanna og Christina har frilanset og drevet egne virksomheter i over 30 år til sammen og arbeidsformen er selvvalgt, for dem er det en drømmetilværelse! Men ikke alle har valgt frilanstilværelsen selv, og da kan det være krevende å kjenne at du skal prestere, synliggjøre arbeidet ditt, finne balanse mellom tilgjengelighet og grensesetting og ikke minst forhandle om anstendige honorarer.
Mange kulturutøvere og frilansere tjener langt mindre enn de fast ansatte, har færre trygderettigheter og en uforutsigbar hverdag - de kan dermed lett bli en underklasse i samfunnet. Hvordan unngår vi det? Hvordan kan vi gjøre det lettere å frilanse i Norge i dag?
Hanna og Christina deler av kunnskapen de sitter på. For kulturutøverenes, kulturarbeidernes og frilansernes kår bør bli en del av det offentlige ordskiftet - slik at enkeltindividet ivaretas, og ikke minst, slik at vi som nasjon kan utmerke oss i en av verdens raskest voksende sektorer (UNESCO, 2023).
Hanna og Christina sitter på unik innsikt om målgruppen. I løpet av seks år har de dybdeintervjuet over 100 utøvere i kreativ næring i podkasten Frilanslivet. I ett år gjennomførte de en designdrevet innovasjonsprosess (med tilskudd fra DIP-midler fra DogA) hvor de gjennomførte spørreundersøkelser, researchsamtaler og pilotering av kurs for utøvere i mede-, kunst og kulturfeltet. Flere av foredragene over er utviklet som resultat av dette arbeidet.
Foredraget kan tilpasses ditt arrangement og målgruppe. Ta kontakt så tar vi gjerne en prat!

Kontakt oss
Kontakt oss for en uforpliktende prat! Vi tar gjerne en telefonsamtale eller møte for å høre hvordan vår kunnskap best kan formidles til ditt publikum.
hei@frilanslivet.no
45392187