160: Dramatiker Camara Lundestad Joof om å gå egne veier

Portrett av dramatiker Camara Lundestad Joof, gjest i Frilanslivet episode 160. Hun snakker om å være selvlært, jobbe med krevende temaer og stå i det ubehagelige som scenekunstner.

Foto: Odin Drønen

– Jeg hadde aldri ambisjoner eller ønske om å jobbe med politisk kunst. I utgangspunktet ville jeg bli popmusiker, superstjerne og skuespiller, sier Camara Lundestad Joof (34). 

- Mange av de temaene jeg har jobbet med, som rasisme og utenforskap, har jeg i veldig stor grad jobbet med av nødvendighet, ikke så mye av lyst.

Scenekunstner, dramatiker og forfatter Camara Lundestad Joof har blir omtalt som en av “norsk teaters viktigste stemmer”, og har i en årrekke hevet stemmen om temaer som rasisme, utenforskap, makt og identitet. Som dramatiker har hun satt opp stykker i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Italia og ble i 2020 husdramatiker på Nationaltheatret. I 2018 skrev Camara hennes debutbok “Eg snakkar om det heile tida”, en bok om rasisme og utenforskap som nå er blitt pensum i USA. Camara er rådsmedlem i Kulturrådet og leder Faglig utvalg for scenekunst. 

Camara har ikke formell utdannelse, hun har lært seg håndverket gjennom praktisk erfaring og jobbing. Hanna snakker med Camara om å være selvlært, om formative mentorskap, om hva det koster å jobbe med krevende temaer, om å tørre å stille krav til oppdragsgivere og om å “være vanskelig”.

Intervjuet av Hanna von Bergen

Publisert: 13. oktober 2022

Previous
Previous

161: NAV om foreldrepenger - Del 1

Next
Next

159: Kunstner Marthe Elise Stramrud om å tenke stort